Johimbina Johimbina od stuleci doceniana była jako afrodyzjak.Roślina, która określana również bywa jako drzewo miłości lub drzewo potencji, znajduje się na liście środków farmakologicznych dostępnych w Polsce na receptę (jej nieprawidłowe lub nadmierne stosowanie wiąże się to z pojawieniem się objawów i skutków...
Blog
Spalacze tłuszczu Spalacze tłuszczu to suplementy diety, dzięki którym można przyspieszyć proces pozbywania się zbędnej tkanki tłuszczowej. Spalacze służą podniesieniu poziomu energii, pobudzają metabolizm a także przyczyniają się do tłumienia apetytu. W konsekwencji spalacze pomagają pozbyć się zapasów tłuszczowych gromadzonych przez organizm. Zażywanie...
Kofeina Kofeina, stosowana w stanach wyczerpania umysłowego i fizycznego, a także w niedociśnieniu, zapaściach, omdleniach, migrenach, zatruciach narkotykami i alkoholem. Przede wszystkim to szybkie tempo życia skłania ludzi do stosowania różnego rodzaju substancji pobudzających, usuwających znużenie, polepszających koncentrację oraz sprawność myślenia. Najbardziej rozpowszechnionymi...
Berberyna Berberyna wykazuje wyjątkowo wysoką aktywność biologiczną i ma udowodnione naukowo działanie terapeutyczne w leczeniu wielu schorzeń. Berberysy (Berberys zwyczajny- Berberis vulgaris) to grupa roślin występujących w Europie, Azji, Ameryce i Afryce. Rosną dziko, ale są również wykorzystywane w domowych ogrodach jako krzewy...
Ashwaganda Ashwaganda potocznie znana jako żeń- szeń indyjski, indyjskie zioło, witania ospała. Roślina ta posiada niezwykłe medyczne właściwości. Ze względu na potwierdzenie w badaniach szeregu korzystnych właściwości ashwagandha znalazła swoje miejsce również w medycynie konwencjonalnej. Obecnie na rynku można ją znaleźć w suplementach...
Pasty do pieczywa Pasty do pieczywa (tzw. pasta kanapkowa) – to rodzaj produktu spożywczego, który służy do smarowania kanapek. Pasta ma zazwyczaj mają konsystencję stałą, jednak bez określonego kształtu. Składają się z wielu składników, często rozdrobnionych. Najpopularniejszymi pastami kanapkowymi są pasty jajeczne, rybne,...
Sałatka z winogronem, serem i żurawiną Sałatka z winogronem, serem i żurawiną to propozycja dla lubiących intensywne smaki. Słodycz miodu, owoców miesza się z orzechami i orzechowym smakiem rukoli, a także słonym i intensywnym smakiem sera pleśniowego. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Część...
Batony proteinowe Batony proteinowe, inaczej wysokobiałkowe to nic innego jak tradycyjne batony, jednak o wyższej zawartości białka w składzie, które stanowi podstawowy budulec naszego organizmu. Zapewnia również wzrost i regenerację komórek, zatem jest szczególnie ważny dla wszystkich sportowców. Źródłem białka w diecie przede...
Czekolada bez cukru Czekolada bez cukru wydaje się produktem idealnym. Na rynku obecnie mamy dostępny szeroki wybór czekolad bez cukru. Za słodki smak takiego produktu odpowiadają substancje słodzące: ksylitol, erytrytol, stewia czy maltitol. Te substancje wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w...
Czy słodziki podnoszą poziom insuliny? Czy słodziki podnoszą poziom insuliny? Zamienniki cukru, substytuty cukru, słodziki to substancje, które ze względu na swój słodki smak mają zastąpić cukier tradycyjny. Wyróżniono dwie grupy: półsyntetyczne substancje słodzące oraz sztuczne substancje słodzące. Do półsyntetycznych substancji słodzących...
Czy aspartam jest szkodliwy? Czy aspartam jest szkodliwy? Aspartam to syntetyczny środek słodzący, bardzo często używany jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Znaleźć możemy go w gumach do żucia, jogurtach light, lodach, napojach, dżemach, w produktach dedykowanych sportowcom. Na 100g zawiera tylko 4...
Ksylitol czy erytrol? Ksylitol czy erytrol to obecnie jedne z najbardziej popularnych zamienników tradycyjnego cukru. Należą do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Te naturalne słodziki przyciągają uwagę nie tylko ze względu na niższą kaloryczność w stosunku do sacharozy, ale także ze względu na...
Pieczywo chrupkie. Jeść czy unikać? Pieczywo chrupkie uchodzi za idealny zamiennik dla tradycyjnego pieczywa, zwłaszcza dla osób, które chcą się odchudzić. Są też osoby, które chrupią go sobie jako przekąskę. Jednak czy rzeczywiście jest takie zdrowe, odżywcze i sprawi, że utracimy kilka kilogramów...
Pieczona owsianka ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami jest pysznym i bogatym w błonnik i magnez posiłkiem. W sam raz na ciepłe śniadanie, 2 śniadanie lub podwieczorek. Idealnie nadaje się na jesienno-zimowy okres, gdy ciepłe śniadania działają rozgrzewająco. Zamiast śliwek można użyć innych...
Miód na odchudzanie Miód na odchudzanie? Czy słodzenie miodem jest lepsze niż cukrem? Czy to lepszy wybór w kontekście odchudzania? Miód otrzymywany jest z różnych gatunków roślin. Wyróżniamy miody: gryczany, wrzosowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy, wielokwiatowy oraz ze spadzi iglastej. Dokonując zakupu zwracajmy szczególną...
Dieta po udarze mózgu Dieta po udarze mózgu niejednokrotnie stanowi wyzwanie, ze względu na możliwe występujące ograniczenia uniemożliwiające karmienie chorego przez jamę ustną takie jak: zaburzenia świadomości, zaburzenia połykania (tak zwana dysfagia), odruch kaszlu czy niewydolność oddechową. Udarem mózgu nazywamy nagłe wystąpienie objawów...
Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne to coraz częściej pojawiający się problem. Odżywianie może być sposobem okazywania miłości i troski. Służy zaspokojeniu potrzeby bezpieczeństwa, pełni funkcję społeczno-kulturową. Niektórzy jedzenie traktują jako nagrodę, szczególnie często postępują tak rodzice, aby skłonić dziecko do pożądanego zachowania. Takie manipulowanie...
Ośrodek głodu i sytości Ośrodek głodu i sytości reguluje spożywanie pokarmów. Po pierwsze regularne spożywanie pokarmów jest warunkiem istnienia każdego żywego organizmu. Po drugie złożony mechanizm fizjologiczny, odpowiadający za odczuwanie głodu oraz sytości reguluje ilość spożywanego pokarmu. Gospodarka zasobami energetycznymi w organizmie jest...
Zaburzenia odżywiania Zaburzenia odżywiania są wynikiem nieprawidłowych nawyków, zwyczajów i zachowań żywieniowych. Często wynikają one z presji społeczeństwa, chęci poprawy swojego wyglądu, ale również duży wpływ mają media społecznościowe, które promują jedynie szczupłe osoby. Nieprawidłowości w żywieniu przyczyniają się do zmian masy ciała,...
Ortoreksja Ortoreksja czyli ,,patologiczna fiksacja na zdrowym odżywianiu”, jest głównym zagrożeniem współczesnych trendów zdrowotnych. Dzieje się tak, gdyż jest coraz większe zainteresowanie tematyką zdrowotną, a także na zachodzie rozwija się ideologia healthismu. Racjonalne odżywianie jest ważne w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Jednak gdy...
Karmienie piersią, a dieta Karmienie piersią – dieta to temat ciągle budzący sporo kontrowersji. Przede wszystkim spożywanie umiarkowanych ilości różnorodnych produktów i stosowanie zbilansowanej diety jest szczególnie ważne dla kobiet w okresie ciąży i w trakcie karmienia piersią. Wysoka jakość i wartość odżywcza...
Niedożywienie Niedożywienie to stan organizmu będący skutkiem przedłużonego niedoboru składników pokarmowych (białka, tłuszczów czy węglowodanów), wynikającym z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach lub z ich niewystarczającej ilości. Problem ten dotyczy pacjentów szpitalnych np. onkologicznych, których wyniszczenie organizmu często jest związane z agresywną...
Rozszerzanie diety niemowląt Rozszerzanie diety niemowląt w kilku prostych punktach. Zasady wprowadzania produktów uzupełniających stopniowe i pojedyncze wprowadzanie do diety nowych produktów, pojedynczo w małych ilościach (2 do 4 łyżeczki) obserwacja reakcji dziecka na nowe produkty. konsystencja pokarmów – puree, zmiksowane, gładkie obróbka...
Zaburzenia odżywiania wśród dzieci. Zaburzenia odżywiania wśród dzieci to temat dość świeży. Do niedawna dotyczyły głownie młodzieży i osób dorosłych. Jednak w ostatnich czasach ten problem dotyczy coraz młodszych osób. W XXI wieku zaobserwowano, że liczba dzieci i młodzieży, których dotykają zaburzenia odżywiania...
Koktajl pomarańczowy Koktajl pomarańczowy jest idealny na każdą porę. Latem orzeźwiający. A jesienią można wzbogacić go imbirem i cynamonem by miał działanie rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować i np. w diecie na insulinooporność dodać źródło tłuszczu np. orzechy. W diecie wegańskiej jogurt można...
Osteoporoza Osteoporoza to uogólniona choroba szkieletu, która charakteryzuje się niską masą kości, zaburzoną architekturą tkanki kostnej i w konsekwencji – jej zwiększoną łamliwością oraz podatnością na złamania. Cicha Epidemia – tak często nazywana bywa osteoporoza z powodu bezobjawowego przebiegu w początkowym okresie rozwoju...
Prebiotyki Prebiotyki to nietrawione składniki żywności, które wywierają pozytywny wpływ na organizm gospodarza poprzez stymulowanie wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych. WPŁYW PREBIOTYKÓW NA ORGANIZM CZŁOWIEKA: łagodzenie zaparć, zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka okrężnicy, obniżenie pH treści jelitowej, przywracanie równowagi mikroflory jelitowej, np. po przebytej antybiotykoterapii,...
Żywienie osób starszych Żywienie osób starszych ma duże znaczenie w utrzymaniu zdrowia i może zapobiegać lub zmniejszać występowanie niedożywienia i niektórych chorób dieto zależnych np.: otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, osteoporozy, nowotworów czy chorób układu krążenia. Niestety seniorzy często jedzą nieregularnie, spożywają mniej niż 4-5...
Makaron ze szpinakiem i awokado Makaron ze szpinakiem i awokado to propozycja na obiad bądź ciepłą kolację. Dzięki zmiksowaniu awokado i szpinaku otrzymamy bardo aromatyczny sos. Kurczak wędzony dodatkowo podkręci smak, jednak można też dodać grillowanego wcześniej kurczaka. Składniki – Makaron ze szpinakiem...
PrzedeWłaściwości zdrowotne kawy Właściwości zdrowotne kawy to temat ostatnio bardzo popularny. Ale zacznijmy od początku… Kawa jest to napój przygotowany z palonych ziaren tej rośliny. Aby powstało ziarno kawy, owoc odpowiedniego rodzaju kawowca musi być poddany obróbce. Następnie po oddzieleniu owocu od ziarna...
Właściwości zdrowotne hibiskusa Właściwości zdrowotne hibiskusa, a właściwie naparu z hibiskusa. Hibiskus jest to roślina zwana kwiatem malwy sudańskiej. Występuje zwykle w miejscach o dużym nasłonecznieniu i wilgotności. Kwitnie przede wszystkim w Malezji, Chinach, Indiach czy Tajwanie. Możną ją znaleźć również w Afryce północnej. Roślina...
Dieta wegańska Dieta wegańska czy inaczej roślinna. Czym jest? Jest to styl żywienia wykluczający wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganie ponadto rezygnują z każdej z form wykorzystywania zwierząt, kiedy jest to niekonieczne. Dieta wegańska wyklucza takie grupy produktów spożywczych jak mięso w tym ryby i...
Dieta w migrenie Dieta w migrenie potrafi wspomóc leczenie. Ale czym jest migrena? Jest to zaburzenie neurologiczne, które może dotyczyć nawet 15% kobiet i 6% mężczyzn. Cechuje się nawracającym, bólem głowy o łagodnym nasileniu. Dodatkowo bardzo często atakowi migreny towarzyszyć może nadwrażliwość na...
Ryż z truskawkami Ryż z truskawkami i migdałami to świetny czerwcowy deser. Przygotowany w odpowiedni sposób znajdzie i swoje miejsce podczas diety. Schłodzony idealnie zastąpi inny znany deser ryżowy. Odpowiedni bilansując składniki sprawdzi się także, gdy masz insulinooporność. Wystarczy, że zamiast białego ryży...
Zielona herbata a poronienia Zielona herbata a poronienia. Czy herbata uważana za zdrową może szkodzić w czasie ciąży? Ciąża to szczególny okres, kiedy należy zapewnić prawidłową i zbilansowaną dietę przyszłej mamie, tak by dostarczyć odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych potrzebnych dla...
Dieta fleksitariańska Dieta fleksitariańska polega na ograniczeniu produktów odzwierzęcych. Ogólnie diety wegetariańskie w ostatnim czasie c oraz bardziej zyskują na popularności. Pojawia się coraz więcej badań naukowych mówiących o tym, że ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu zdrowia. Dodatkowo też zmniejsza ryzyko zachorowania na...
Czy herbata odwadnia? Czy herbata odwadnia? Wliczać ją do dziennego bilansu płynów czy nie? Odpowiednie nawodnienie organizmu ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciało dorosłego człowieka składa się w około 70% z wody. Woda bierze udział niemal we wszystkich procesach zachodzących w...
Śmietana roślinna – jak wybrać? Śmietana roślinna powstała jako wegański zamiennik dla tradycyjnej śmietany. Tradycyjna śmietana powstaje z ukwaszonej śmietanki. Może być określana poprzez zawartość tłuszczu (12%, 18%, 30% a nawet 36%), a ta zaś określa do czego dana śmietana nadaje się najlepiej....
Jak wybrać pasztet roślinny? Jak wybrać pasztet roślinny? Potrawa jaką jest pasztet znana jest już od XVI wieku, gdzie swoją karierę rozpoczęła na francuskich dworach. Klasyczny pasztet jest wyrobem kojarzonym przede wszystkim z daniem pochodzenia zwierzęcego. Wyrabia się go z różnego rodzaju mięsa...
Jak wybrać kiełbaski roślinne? Jak wybrać kiełbaski roślinne? Sezon letni kojarzony jest nie tylko z wysoką temperaturą, ciągłymi kąpielami w basenie czy wypoczynkiem wśród najbliższych. Z kulinarnego punktu widzenia okres lata najbardziej utożsamiamy z grillowaniem. Najczęstszymi artykułami spożywczymi, które możemy łatwo i dobrze...
Jak wybrać parówki roślinne? Jak wybrać parówki roślinne? Mawia się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie da się ukryć, że to założenie nie mija się z prawdą. Podczas śniadania należy dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów...
Jak wybrać szynkę roślinną? Jak wybrać szynkę roślinną by zastąpić wędliny w diecie wegetariańskiej? Wędlina jest jedną z najczęściej spotykanych dodatków do kanapek (w przypadku sporządzenia śniadania, II śniadania lub kolacji) lub jeden z głównych składników zakąsek podawanych w formie zimnej płyty na...
Jak wybrać jogurt roślinny Jak wybrać jogurt roślinny, aby zastąpił nam tradycyjny jogurt naturalny z mleka krowiego. Na rynku gastronomicznym można znaleźć wiele produktów zastępujących produkty zwierzęce. Poczynając od nabiału, a kończąc na wędlinach. W artykule tym szczególną uwagę chciałabym zwrócić kwestii nabiału,...
Jak wybrać ser roślinny Jak wybrać ser roślinny, aby zastąpił nam w pełni klasyczne ser pochodzenia krowiego? To bardzo ważne pytanie, ponieważ w aktualnych czasach coraz większa ilość osób zainteresowana jest dietą wegańską. W dzisiejszych czasach można zauważyć szeroki asortyment nabiału. Poczynając od...
Jak wybrać mleko roślinne Jak wybrać mleko roślinne, aby zastąpiło nam w pełni mleko krowie? To bardzo ważne pytanie, ponieważ w aktualnych czasach coraz większa ilość osób zainteresowana jest dietą wegańską. Dieta wegańska charakteryzuje się całkowitym odrzuceniem produktów odzwierzęcych, analogicznie zastępując je...
Soki a odchudzanie Soki owocowe a odchudzanie. Podczas diety odchudzającej należy pić duże ilości napojów. Najlepiej wody. Jednak wiele produktów musimy omijać szerokim łukiem. Niektóre napoje mogą zawierać dużo cukru i być źródłem dodatkowych kalorii, o których często zapominamy. Jeśli w ciągu dnia...
Prawidłowe tempo chudnięcia Prawidłowe tempo chudnięcia to temat, który należy poruszyć w aspekcie zdrowego odchudzania. Z doświadczenia wynika, że prawie każdy, kto się odchudza chce szybkich efektów. Niestety nie zawsze jest to dobry i przede wszystkim zdrowy pomysł. Prawidłowe tempo chudnięcia W Europie...
Wegetarianizm – suplementacja Wegetarianizm – suplementacja. Dostarczenie sobie wszystkich potrzebnych witamin i minerałów z pożywienia może być wyzwaniem dla każdego, niezależnie od stosowanej diety. Istnieje jednak nieco większe ryzyko, że osoby nie jedzące mięsa i ryb będą borykać się z niedoborami składników, takich jak...
Witamina D, a szkodliwość? Witamina D, a szkodliwość? Dużo mówi się, że witamina D jest niezmiernie istotna dla zdrowia człowieka. Bierze udział we wchłanianiu wapnia, ma wpływ na utrzymanie zdrowia kości, mięśni i serca oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Występuje naturalnie w pożywieniu, ale...
Pulpety drobiowe w kapuście Pulpety drobiowe w kapuście to trochę bardziej pracochłonna potrawa, jednak prace wynagradza swoim smakiem. W sam raz sprawdzi się na bardziej okolicznościowy obiad. W połączeniu z kapustą kiszoną przypomina biesiadne smaki. Jednak jest to przy tym danie niskotłuszczowe,...
Suplementacja berberyną. Wskazania i przeciwwskazania. Suplementacja berberyną jest ostatnio coraz popularniejsza. Jednak berberynę znamy i stosujemy od setek lat. Związek ten ma długą historię stosowania w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jego zdolności prozdrowotne są imponujące. Bowiem uznaje się go za jeden z najsilniejszych suplementów....
Jak wesprzeć odporność? Jak wesprzeć odporność w okresie pomiędzy październikiem a marcem, gdy znaczna część Polaków przynajmniej raz choruje? Najczęściej zapadamy na infekcję górnych dróg oddechowych, „łapiemy” grypę lub przeziębienie. Część z nas zapewne zmaga się w tym czasie z stale zatkanymi...
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Czym się powinien charakteryzować? Jogurt naturalny jest to produkt powstający dzięki reakcji zakwaszania się mleka. Skład takiego jogurtu powinien zamykać się w pasteryzowanym mleku oraz szczepach bakterii. Tymi mikroorganizmami najczęściej są Lactobacillus bulgaricus...
Dieta rozdzielna Dieta rozdzielna- program żywieniowy polegający na nie łączeniu w jednym posiłku białek i węglowodanów. opracowana została przez dr. Williama Haya, który podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy: Białkową (gotowane mięso, drób, ryby, sery zawierające mniej niż 50% tłuszczu, mleko, warzywa strączkowe, wędliny) ...
Koktajl malinowo-migdałowy Koktajl malinowo-migdałowy poleca się na deser. Jest dość gęsty i pożywny. Dzięki ogromnej zawartości błonnika długo utrzymuje w sytości, więc sprawdzi się jako szybki posiłek. Dla osób nie spożywających nabiału wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji: zamienić mleko i jogurt na...
Jakie wybrać mięso mielone? Mięso mielone jest rodzajem mięsa pozbawione kości, rozdrobnione na kawałki (zmielone lub posiekane). Do mielenia mięsa używa się zazwyczaj drób i wołowinę. W przemyśle spożywczym i gastronomicznym mielenia dokonuje się metodami przemysłowymi przy użyciu spiralno-śrubowej maszyny mielącej. W warunkach...
Odchudzam się – jedzenie na wycieczce Jedzenie na wycieczce sprawia problem osobom podczas diety redukcyjnej. Wybierając się na całodniową wycieczkę koniecznie powinniśmy zaplanować dzień wcześniej jakie pożywienie ze sobą weźmiemy. Jeśli nie będziemy w stanie spożyć ciepłego posiłku musimy zaopatrzyć się w suchy...
Co jeść w górach? Co jeść w górach? Co wziąć do plecaka na wielogodzinny trekking? Planując wielogodzinny marsz po górach musimy pamiętać o wysiłku fizycznym temu towarzyszącym. Podstawą jest, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość utraconych elementów. Ciężki plecak, trudny teren i przebyte kilometry...
Makaron z łososiem i brokułami Makaron z łososiem i brokułami to pyszny obiad dla osób lubiących intensywne smaki. Bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Składniki – Makaron z...
Koktajl truskawkowy z awokado Koktajl truskawkowy z awokado sprawdzi się idealnie jako pełnowartościowy posiłek , zwłaszcza w letnie dni. Jest zbilansowany pod względem zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest pełen wapnia i witaminy C. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione...
Dieta na wakacjach Dieta na wakacjach – restauracja. Co wybrać w przeciętnej restauracji/karczmie podczas diety redukcyjnej? Stosowanie się do diety w czasie wyjazdu jest dużo większym wyzwaniem niż w miejscu zamieszkania. Najbardziej możemy sobie to ułatwić przygotowując posiłki i transportując je razem...
Proteinowy shake truskawkowy Proteinowy shake truskawkowy sprawdzi się idealnie jako posiłek potreningowy, a także po prostu jako orzeźwiające drugie śniadanie w letnie dni. Jest pełen białka, wapnia i witaminy C. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka....
Kolacja bez węglowodanów Kolacja bez węglowodanów to powszechne przekonanie. Teoria ta zakłada, że kolacja powinna składać się w głównej mierze z białek, przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Ze względu, iż mogą kumulować się one w postaci tkanki tłuszczowej. Argument przemawiający za tą teorią to...
Zupa krem z kalafiora Zupa krem z kalafiora świetnie sprawdzi się jako obiad. Mimo braku mięsa zawiera sporo białka, ogrom błonnika! Przygotujesz ją z kilku składników, w ekspresowym tempie. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Składniki...
Jak wybrać dobre parówki? Jak wybrać dobre parówki? Na przestrzeni ostatnich lat skład tych kiełbasek bardzo się poprawił. Parówki to cienkie, krótkie kiełbaski sporządzane z mięsa mielonego. Należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych, co oznacza, że są sporządzanie z mięsa i innych drobno zmielonych...
Dietetyczny kurczak słodko-kwaśny Dietetyczny kurczak słodko-kwaśny to propozycja dla tych, którzy lubią niecodziennie połączenia. Takie smaki albo się kocha albo nienawidzi 🙂 Na pewno spodoba się wielbicielom pizzy hawajskiej 🙂 Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka....
Omlet z papryką i pieczarkami Omlet z papryką i pieczarkami. Omlet jest idealny. Puszysty i delikatny w smaku. Poznaj idealne proporcje by go przygotować. Dodatki oczywiście możesz dodać dowolne. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Składniki...
Ile jajek można jeść tygodniowo? Ile jajek można jeść tygodniowo? Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? To ciągle stałe pytania pacjentów na wizytach. Spróbujmy obalić lub potwierdzić ten mit. Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Dlaczego warto jeść jajka? Ponieważ zawierają: Kwasy omega 3,...
Jak wybrać chleb? Jak wybrać chleb? Niby prosta sprawa, a tak naprawdę większość pacjentów ma problem z wybraniem prawdziwego razowego pieczywa. Dodatkowo nawet ekspedientki często nie posiadają odpowiedniej wiedzy, a nawet czasami wprowadzają w błąd. Chleb razowy charakteryzuje się tym, że jest zrobiony...
Jaka aktywność jest najlepsza w czasie redukcji? Na te pytanie „Jaka aktywność jest najlepsza w czasie redukcji?” można znaleźć wiele różnych informacji, w poniższym artykule postaramy się zgromadzić je wszystkie i podsumować który typ treningu jest najlepszy gdy staramy się zrzucić zbędne kilogramy....
Dieta przeciwgrzybicza Czy dieta przeciwgrzybicza naprawdę pomaga w leczeniu zakażeń grzybiczych? Jednym z najczęstszych zakażeń jest kandydoza układu pokarmowego. W tym przypadku dieta może być pomocna. Skąd te grzyby? To nie jest tak, że grzyby posiadają tylko organizmy chore. Candida albicans są obecne...
Dieta dla biegacza Dieta dla biegacza powinna skupić się przede wszystkim na węglowodanach. Zanim jednak założycie, że jesteście biegaczami i wszystkie zalecenia są kierowane do was zastanówcie się najpierw, w której grupie aktywności fizycznej jesteście. Niestety większość osób przecenia swoją aktywność i biegając...
Dieta dla cukrzyka Dieta dla cukrzyka to dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych. Czyli węglowodanów prostych, o wysokim indeksie glikemicznym. Cukrzyca to grupa schorzeń charakteryzujące się hiperglikemią. Wynika ona z upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w organizmie chorego. W artykule omówimy dla...
Dieta i suplementacja Dieta i suplementacja. Czy to nierozerwalne połączenie? A może albo jedno albo drugie? W przypadku przeciętnie aktywnej, zdrowej osoby konieczność suplementacji ogranicza się jedynie do niezbędnych witamin. Mam tu na myśli odgórne zalecenia przyjmowania witaminy D dla Polaków w okresie...
Dieta przed kolonoskopią Dieta przed kolonoskopią ma kluczowe znaczenie by umożliwić ocenę błony śluzowej jelita. Kolonoskopia uznawana jest za badanie nieprzyjemne, jednak ma ogromne znaczenie diagnostyczne. Dlatego warto się do niego dobrze przygotować, aby nie musieć go powtarzać z powodu stosowania złej diety....
Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie Szybka pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie. Jeśli znudziły Ci się kanapki, ale nie masz czasu, aby ciasto wyrosło to przepis właśnie dla Ciebie. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Pizza z...
Dietetyczna ryba w panierce zbożowo-musztardowej Dietetyczna ryba w panierce, w sam raz jeżeli znudziła Ci się już dietetyczna ryba na parze! Panierka nie musi być zła, ta ryba jest w zdrowej panierce. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka....
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Prawda czy mit? W powszechnej opinii wiadomo, iż śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, gdyż dostarcza ono „paliwa” na resztę dnia. Według definicji, śniadanie to porcja żywności spożyta rano, która ma dostarczyć organizmowi 20–25 proc. potrzebnej mu...
Kokosanki Low Carb Przepis na kokosanki low carb czyli niskowęglowodanowe. Jest to wspaniały deser, zwłaszcza w trakcie diety redukcyjnej. Prosty, szybki, z kilku podstawowych składników, które każdy ma w domu. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. ...
Wegańskie curry z ciecierzycy Wegańskie curry z ciecierzycą i ryżem. Dodatkowo przepis pozbawiony jest podstawowych alergenów oraz glutenu. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wegańskie curry z ciecierzycy 4 g Cynamon 100 g Cebula 10 g Czosnek 10...
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem Papryka faszerowana soczewicą i ryżem – propozycja wegetariańska, bo papryki najczęściej faszerujemy mięsem mielonym. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Papryka faszerowana soczewicą i ryżem 150 g Soczewica czerwona, nasiona suche 50 g...
Sałatka z batatów, fety i kolendry Sałatka z batatów jest bardzo prosta, z zaledwie paru składników, wzbogacona fetą i kolendrą. Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Sałatka z batatów, fety i kolendry...
Sałatka z czerwoną fasolą, szpinakiem, kukurydzą, pestkami dyni Sałatka z czerwoną fasolą to bardzo prosta i smaczna sałatka w wersji wegańskiej. Bogata w żelazo i wapń czyli kluczowe składniki w diecie wegańskiej, które trzeba bardzo dobrze bilansować. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone...
Większa ilość błonnika pozwala szybciej schudnąć: prawda czy mit? Czy większa ilość błonnika pozwala szybciej schudnąć? Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Dzielimy ją na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną...
Nabiał light jest zdrowszy: prawda czy mit? Nabiał to grupa produktów wytwarzana z mleka. Produkty nabiałowe nie bez kozery zajmują szczególne miejsce w piramidzie żywienia, gdyż dostarczają do organizmu pełnowartościowe białko i szereg składników mineralnych. W ostatnim czasie wiele osób w trosce...
Dieta bezglutenowa pozwala szybciej schudnąć: prawda czy mit? Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z diety glutenu – białka zapasowego zawartego w życie, pszenicy, jęczmieniu i zanieczyszczonym owsie. Istnieją choroby w których stosowanie takiego sposobu żywienia jest niezbędne. Dotyczy to osób z celiakią...
Należy jeść często ale mało: prawda czy mit? Regularne spożywanie posiłków to jedna z najbardziej podstawowych zasad zdrowego żywienia. Jedzenie 4-5 posiłków dziennie w odstępach co 3-4 godziny zapobiega jednorazowemu przeciążaniu żołądka, niestrawnościom i magazynowaniu niewykorzystanej energii i tyciu. Badania udowadniają, że...
Aspartam jest rakotwórczy: prawda czy mit? Aspartam jest rakotwórczy – grzmią gazety i media społecznościowa. A jaka jest prawda? Aspartam to niskokaloryczna substancja słodząca o kodzie E951, która pozwala na zaspokojenie słodkiego smaku bez zwiększania kaloryczności spożywanych posiłków. Ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii...
By schudnąć należy ograniczyć węglowodany: prawda czy mit? Ostatnie lata to era diet niskowęglowodanowych, a motto brzmi: by schudnąć należy ograniczyć węglowodany. Na fali ich popularności utarło się przekonanie, że węglowodany zagrażają sukcesowi każdej kuracji odchudzającej. Czy rzeczywiście węglowodany są tak złe...
Jak wybrać dobre mleko roślinne? W obecnych czasach na półkach sklepowych możemy znaleźć prawdziwe bogactwo wszelkiego rodzaju mlek roślinnych. Są one wspaniałą opcją wzbogacenia diety dla osób nietolerujących laktozy, białek mleka krowiego, wegan i wegetarian, czy po prostu osób poszukujących nowych smaków....
Należy pić wodę wyłącznie niegazowaną: prawda czy mit? Mało jest produktów, którym tak niezasłużenie jak wodzie gazowanej przyklejono łatkę szkodliwych. Trudno stwierdzić, skąd wzięło się przekonanie, że wody gazowane są gorsze od niegazowanych. Zasadniczą różnicą pomiędzy nimi jest zawartość dwutlenku węgla. Woda...
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. KOKTAJL TRUSKAWKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY – wymagane składniki 24 g Wiórki kokosowe 120 g Banan 200 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu 300 g Truskawki 300 g Skyr jogurt naturalny typu islandzkiego – FruVita...
Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą – wymagane składniki 10 g Bazylia, świeża 45 g Marchew 220 g Papryka czerwona 150 g Papryka zielona 150 g Papryka żółta 150 g...
Żelazo – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła żelaza Żelazo w organizmie człowieka jest konieczny do transportu tlenu, jako składnik cząsteczki mioglobiny i hemoglobiny. Bierze udział w powstawaniu neuroprzekaźników, niektórych hormonów, w szpiku kostnym żelazo jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych, odgrywa także...
Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu Potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno – elektrolitową, uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek, ma decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym oraz jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni. Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar...
Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu W organizmie człowieka magnez jest konieczny do budowy, kości, zębów, aktywnego transportu sodu i potasu, odpowiednia podaż magnezu przyśpiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, działa przeciwstresowo, wpływa na funkcję mózgu, zwalnia procesy starzenia, ma...
Sód – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła sodu W organizmie człowieka sód bierze udział w regulowaniu ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych, utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej, ochronie organizmu przed nadmierną utratą wody, utrzymaniu sprawności mięśni, regulacji aktywnego transportu składników pokarmowych. Ważna rolą...
Wapń – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła wapnia Wapń jest podstawowym składnikiem układu kostnego, poza układem szkieletowym, wapń bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych, regulacji hormonalnej, ma wpływ na obniżanie ciśnienia krwi, jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Odpowiednia ilość wapnia w diecie...
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami – wymagane składniki 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 10 ml Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 g...
Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym – wymagane składniki 105 g Cebula 400 g Kapusta biała 14 g Ksylitol Sante 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista – pełne ziarno...
Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy Jest to kuchnia bardzo podobna do polskiej. Dużą część niemieckich potraw stanowią dania mięsne. Charakterystycznym elementem tej kuchni jest połączenie słodkiego smaku z kwaśnym. Jest to widoczne na przykład w sauerbraten czyli marynowanej wołowinie (kwaśna marynata...
Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy Wpływ na kształtowanie się kuchni polskiej miały przemiany historyczne. Bardzo widoczne są różnice pomiędzy regionami kraju. Wyróżnia się wpływy rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy ...
Dietetyczne polędwiczki w sosie pieczarkowym Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Dietetyczne polędwiczki w sosie pieczarkowym – wymagane składniki 50 g Cebula 5 g Czosnek 10 g Masło 10 g Musztarda bez dodatku cukru 90 g Pieczarka uprawna...
Kuchnia chińska – charakterystyka, plusy i minusy Ze względów geograficznych wyróżnia się kilka odmian tej kuchni. Różnice miedzy poszczególnymi kuchniami polegają przede wszystkim na używanych składnikach, przyprawach i sposobu przyrządzenia. Wyróżnia się kuchnie pekińską, kantońską, szanghajską, syczuańską, hunańską, fukieńską, sinciang, nyonya oraz...
Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów. Serek śmietankowy, naturalny – niedojrzewający produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, wzbogacony śmietanką. Twaróg uzyskuje się z mleka odtłuszczonego. Poniżej przestawiono kilka popularnych produktów Serek Hochland skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat...
Dieta w cukrzycy typu II Cukrzyca to grupa schorzeń charakteryzujące się hiperglikemią wynikającą z upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w organizmie chorego. Cukrzyca typu II spowodowana jest rozwijającą się dominująca insulinoopornością z względnym niedoborem insuliny, aż do dominującego defektu jej wydzielania z...
Musli – jakie wybrać? Ranking produktów. Musli to mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów, suszonych owoców. Najczęściej spożywana przez nas z mlekiem, jogurtem. Niestety pod pozornie zdrowym produktem często kryje się fatalny skład, a opakowanie to po prostu dobry chwyt marketingowy. Poniżej prezentujemy...
Dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego Dzisiejszym tematem będzie dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego. Kamica pęcherzyka żółciowego (kamica żółciowa) to stan, w którym w pęcherzyku żółciowym znajdują się złogi zbudowane z substancji chemicznych obecnych w żółci. W prawidłowych warunkach takie substancje są rozpuszczane...
Zespół policystycznych jajników – dieta Kobiety chorujące na PCOS, czyli tak zwany zespół policystycznych jajników stanowią w dzisiejszych czasach coraz liczniejszą grupę. Charakterystycznym objawem tego schorzenia są zaburzenia hormonalne i dolegliwości, które z tych zaburzeń wynikają (hirsutym, niepłodność, insulinooporność). Pacjentki cierpiące na...
Fit pralinki czekoladowo-orzechowe Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Fit pralinki czekoladowo-orzechowe – Wymagane składniki 24 g Wiórki kokosowe 150 g Czekolada gorzka, najlepiej taka powyżej 90% kakao (minimum 70%) 100 g Masło orzechowe bez soli i cukru...
Kuchnia meksykańska – charakterystyka, plusy i minusy Tradycja kulinarna Meksyku opiera się głównie na kukurydzy, nasionach roślin strączkowych, pomidorach oraz różnych odmianach papryk chili. Jest mieszanką różnorodności wszystkich regionów tego kraju. Jest połączeniem tradycji prekolumbijskich oraz hiszpańskich. Kuchnia ta jest jednak bardzo...
Dieta w cukrzycy ciężarnych Cukrzyca to grupa schorzeń charakteryzujące się hiperglikemią wynikającą z upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w organizmie chorego. Cukrzyca kobiet ciężarnych może występować jako cukrzyca przedciążowa lub jako hiperglikemia rozpoznana pierwszy raz u okresie trwania ciąży (najczęściej ustępująca po...
Miedź – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła miedzi Miedź w organizmie człowieka jest niezbędna do uruchomiania rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny, wytwarzania tkanki łącznej i kostnej oraz do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Wchodzi w skład jednego z głównych enzymów, który bierze udział w...
Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy Tajlandzka kultura kulinarna kształtowała się na przestrzeni wieków pod ogromnym wpływem kuchni chińskiej oraz kuchni indyjskiej. Mimo wpływów z zewnątrz odmienność tej kuchni wynika ze stosowania przez Tajów własnych oryginalnych składników. Charakterystycznymi składnikami jest mleczko...
Dieta w hipercholesterolemii O hipercholesterolemii mówimy w przypadku, gdy poziom stężenia cholesterolu w osoczu krwi jest podwyższony w odniesieniu do ustalonych norm. Hipercholesterolemia często może towarzyszyć wielu schorzeniom, jest również czynnikiem ryzyka w występowaniu chorób układu krążenia takich jak: miażdżyca, zawał serca...
Dieta w insulinooporności Insulinooporoność to schorzenie charakteryzujące się zmniejszoną wrażliwością komórek organizmu na działanie produkowanej przez trzustkę insuliny. W konsekwencji prowadzi to do występowania hiperglikemii oraz jej powikłań. Insulinooporność w większości przypadków występuje wraz z otyłością (w szczególności brzuszną). Leczenie tego schorzenia...
Fluor – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła fluoru Fluor stymuluje tworzenie nowej tkanki kostniej, doprowadzając do znacznego przyrostu masy kostnej, co wykorzystano w leczeniu osteoporozy. Według aktualnej wiedzy, znaczenie fluoru w organizmie wiąże się przede wszystkim z układem kostnym. Pierwiastek ten zapobiega także...
Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym W dzisiejszych czasach refluks żołądkowo-przełykowy należy do grupy najczęściej rozpoznawanych schorzeń. Choroba ta charakteryzuje się zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku, powodując dolegliwości jak i bezpośrednio uszkodzenia tkanek wyścielających przełyk. Długotrwałe narażanie błony śluzowej przełyku na działanie kwaśnych treści...
Cynk – właściwości, niedobór, źródła Cynk to jeden z niezbędnych mikroelementów, który ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Minerał ten jest głównym katalitycznym składnikiem odżywczym organizmu, jest niezbędnym koenzymem (niebiałkowym składnikiem enzymu) w ponad 200 enzymach. Odpowiada za utrzymywanie i podwyższanie poziomu...
Chrom – odchudzanie, działanie, właściwości, źródła Chrom jest jednym z pierwiastków śladowych, którego obecność w organizmie warunkuje jego prawidłowe funkcjonowanie. Jedną z najważniejszych funkcji chromu to pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz czynne uczestnictwo w procesach przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Ponadto, chrom...
Dieta w niedoczynności tarczycy Niedoczynność tarczycy to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje zbyt mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Tarczyca jest małym narządem położonym u podstawy szyi odpowiadającym za produkcję bardzo istotnych hormonów, które regulują większość funkcji organizmu np.: jego metabolizm...
Dieta w cukrzycy typu I Cukrzyca to grupa schorzeń charakteryzujące się hiperglikemią wynikającą z upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w organizmie chorego. Cukrzyca typu I spowodowana jest destrukcją komórek β-trzustki, co w konsekwencji powoduje niedobór insuliny. Podstawą leczenia cukrzycy jest prawidłowo zbilansowana...
Dieta w chorobie wrzodowej Choroba wrzodowa żołądka polega na cyklicznym pojawianiu się wrzodów trawiennych w żołądku lub dwunastnicy. Za najczęstszą przyczynę wrzodów żołądka i wrzodów dwunastnicy uznaje się zakażenie drogą pokarmową bakterią Helicobacter pylori. Ta szczególna bakteria produkuje toksyny powodujące uszkodzenie błony śluzowej żołądka i...
Dieta w dnie moczanowej Dna moczanowa, inaczej artretyzm to choroba charakteryzująca się nawracającym, ostrym, bolesnym zapaleniem stawów. Silny ból, obrzęk oraz zaczerwienienie danego stawu powoduje odkładanie się w tkankach kryształów moczanu sodu. W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności, a także...
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym Nadciśnienie tętnicze to schorzenie układu krążenia charakteryzujące się stałym lub okresowym podwyższonym ciśnieniem krwi zarówno skurczowym jak i rozkurczowym. Uznaje się obecnie, że ciśnienie skurczowe powinno być mniejsze niż 140 mm Hg, a rozkurczowe nie powinno przekraczać 90 mm...
Sałatka z makaronem, tuńczykiem, rukolą i mozzarellą Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Sałatka z makaronem, tuńczykiem, rukolą i mozzarellą – wymagane składniki 60 g Makaron pełne ziarno świdry Lubella 10 ml Oliwa z oliwek 24 g Oliwki...
Suszona żurawina – właściwości lecznicze Suszona żurawina zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości. Nazywana również jagodą błotna, borówką błotną lub jagodą czerwoną. Najczęściej można ją spotkać w formie suszonych lub mrożonych owców albo soku z żurawiny. Wybierając suszoną żurawinę należy zwrócić uwagą na...
Dieta w Hashimoto – co jeść, czego unikać, co eliminować? Dieta w Hashimoto. Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Uszkodzenie struktury tarczycy wpływa bezpośrednio na upośledzenie wydzielania hormonów syntetyzowanych przez nią. Hormony te wpływają na podstawową przemianę materii, metabolizm węglowodanów,...
Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Usunięcie pęcherzyka żółciowego, czyli tak zwana cholecystektomia to postępowanie chirurgiczne wynikające z kamicy przewodowej (kamicy żółciowej). Zabieg ten zmienia część procesów metabolicznych, gdyż sam pęcherzyk żółciowy jest miejscem magazynowania i zagęszczania żółci. Oznacza...
Witamina B9 Kwas foliowy określany również jako witamina B9 i B11. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Podstawową rolą kwasu foliowego jest rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Dodatkowo razem z witaminą B12 bierze udział w regulacji tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych. Z...
Witamina B8 – Inozytol – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru Witamina B8 nazywana często inozytolem, ze względu na zdolność organizmu do jej ograniczonej produkcji powinniśmy traktować ją jako substancje witaminopodobną, a nie klasyczną witaminę. Inozytol określany jest często „witaminą dobrego samopoczucia”...
Witamina B7- Biotyna Witamina B7. Sucha, łuszcząca skóra, osłabione paznokcie, wypadające włosy to problem nie jednej kobiety. Często spowodowane jest to niedostateczna podażą witamin oraz składników mineralnych w diecie. Skutecznym środkiem w walce z tymi problemami może okazać się witamina B7 (biotyna, witamina...
Dietetyczne leczo z kurczakiem Dietetyczne leczo z kurczakiem brzmi smacznie? wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Dietetyczne leczo z kurczakiem wymagane składniki 200 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry – jedna sztuka 105 g Cebula – jedna...
Witamina B6 Witamina B6 znana również pod inną nazwą pirydoksyny jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ jest zaangażowana w liczne procesy biologiczne. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Funkcje witaminy B6, wynikają z jej roli jako koenzymu. Związek ten bierze udział...
Witamina B5 Witamina B5 często jest błędnie określana kwasem pantotenowym, ale kwas ten stanowi tylko jeden z kilku składników jej budowy. Witamina B5 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. W związku z tym jej działanie jest bardzo szerokie, a jej niedostateczna...
Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi Makaron z kurczakiem to danie nie tylko proste, ale przy odrobinie wiedzy i inwencji również dietetyczne! Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Makaron z kurczakiem Wymagane składniki 12 g Ser, Parmezan...
Witamina B4 Witamina B4 to związek zaliczany do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie, znany również pod inną nazwą – cholina. Znaczenie biologiczne witaminy B4 jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Cholina jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży i karmiących. Witamina...
KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM Kaszotto z kaszy gryczanej to dietetyczny przepis, który mogą stosować nawet osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Kaszotto z kaszy gryczanej Wymagane składniki 150 g Mięso...
Witamina B2 Witamina B2 czyli Ryboflawina, a właściwie kwas ryboflawino-fosforowy, powstający w ścianie jelita grubego, jest właściwą witaminą B2 – związek organiczny należący do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest koenzymem enzymów oddechowych, które uczestniczą w procesach utleniania i redukcji. Towarzyszy przemianom białek,...
Drobiowe szaszłyki z warzywami Znakomity przepis na Drobiowe szaszłyki z warzywami. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Drobiowe szaszłyki z warzywami Wymagane składniki 100 g Cebula – jedna sztuka 125 g Cukinia – pół sztuki 1 g Czosnek...
Witamina B1 Witamina B1 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nazywana jest tiaminą lub aneuryną. Jej odkrycie wiąże się historią choroby beri-beri panującej na Dalekim Wschodzie. W XIXw. na tą dolegliwość cierpiała bardzo duża część społeczeństwa zamieszkującego Azję, gdzie podstawą diety większości...
Klopsiki tofu Przepis na wegańskie klopsiki tofu. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wegańskie klopsiki tofu Wymagane składniki 300 g Tofu tradycyjne Wędzone 50 g Bułka tarta 100 g Cebula czerwona – jedna sztuka 30 g Masło orzechowe...
Witamina K Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyróżniamy tutaj trzy związki: witaminę K1 (filochinon), która po raz pierwszy została wyodrębniona z liści lucerny, jest syntetyzowana w roślinach, w których występuje chlorofil, witaminę K2 (menachinon), która jest wytwarzana przez niektóre...
Prosta sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Sałatka z kurczakiem to bardzo dietetyczny i zdrowy przepis. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki sałatka z kurczakiem 150 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 25 g Miód pszczeli...
Witamina D Witamina D – należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nazywamy nią trzy związki, wykazujące działanie przeciwkrzywicze: witamina D3 (cholekalcyferol), D2 (ergokalcyferol) i 25-hydroksycholekalcyferol. Organizm ludzki potrafi wytworzyć witaminę D3 z prowitaminy występującej w skórze pod wpływem działania promieni UV. Z...
Witamina A Witamina A, zwana retinolem lub akseroftolem, należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Dzięki temu możemy magazynować ją wątrobie, co pozwala ograniczyć ryzyko jej niedoboru w organizmie. Organizm pozyskuje witaminę A częściowo z produktów pochodzenia zwierzęcego, a częściowo wytwarza...
Zupa czosnkowa z łososiem Ciekawy przepis: zupa czosnkowa z wędzonym łososiem. Zupa jest bardzo aromatyczna, świetnie smakuje z chlebem razowym bądź grzankami z pieczywa graham. Koniecznie posyp ją zieloną pietruszką. Zupa jest bogata w białko oraz zdrowe tłuszcze rybie. Należy jednak uważać, ponieważ...
Dietetyk radzi: Dieta Kwaśniewskiego Dieta Kwaśniewskiego, zwana również Dietą Optymalną to plan żywieniowy stworzony przez doktora Kwaśniewskiego, charakteryzujący się dość nietypowymi, jeśli chodzi o dietetykę, zasadami. To, co wyróżnia prezentowaną dietę od innych, znacznie popularniejszych, to przede wszystkim proporcje poszczególnych składników odżywczych. Doktor...
Dieta Kopenhaska Dieta Kopenhaska to jeden z najpopularniejszych sposobów na szybką redukcję nadprogramowych kilogramów. Niestety, ze względu na dość rygorystyczne zasady powinna być ona stosowana jedynie przez osoby zdrowe, bez chorób przewlekłych. Sam program żywieniowy trwa dokładnie 13 dni i wymaga ścisłego przestrzegania...
Dieta śródziemnomorska Dieta śródziemnomorska to plan żywieniowy, który rządzi się ściśle określonymi zasadami. Jednak dostosowanie się do wszystkich pozwala pozbyć się około czterech kilogramów w skali miesiąca, bez zbytniej straty witamin oraz minerałów. Najważniejsze założenia diety śródziemnomorskiej sprowadzają się do spożywania pięciu posiłków...
Zielony koktajl oczyszczający Propozycja lekkiego, oczyszczającego posiłku czyli zielony koktajl oczyszczający. Koktajle dobre są nie tylko w smaku, ale przede wszystkim bardzo korzystne dla naszego organizmu, z którego całkiem szybko wymiotą to, co niepotrzebne, a w zamian dostarczą sporej dawki niezbędnych składników: zarówno...
Dieta według grupy krwi Stosowanie określonego planu żywieniowego zgodnie z grupą krwi to zagadnienie, które już od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji. Jednak większość naukowców uważa, że to mit, a ograniczenie spożywania pewnej grupy produktów może mieć negatywne skutki dla całego organizmu. Z...
Dieta Ketogeniczna Dieta ketogeniczna to jedna z wielu odmian diety białkowo-tłuszczowej, często wykorzystywana w leczeniu otyłości oraz insulinooporności. Jednak zalecana przez lekarzy i specjalistów do leczenia tylko niektórych chorób, w tym choroby Alzheimera oraz padaczki. Dieta Ketogeniczna (KD) stanowi najbardziej radykalną wersję diety...
Dieta Paleo Dieta Paleo, zwana również dietą człowieka pierwotnego, to niezwykle ciekawy sposób odżywiania, którego podstawy opierają się na diecie człowieka pierwotnego – dokładnie z okresu paleolitu. Wbrew pozorom nie chodzi tutaj o spożywanie mamutów w sosie własnym, a o eliminację pożywienia, którego...
Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą to propozycja dla osób, które lubią włoskie smaki. Bardzo aromatyczna,, gęsta, z rozpływającym się w ustach serem mozzarella. Bardzo smaczna, w sam raz na obiad czy kolację. Sprawdzi się u najmłodszych, jak również u osób...
Dieta Dąbrowskiej Dieta Dąbrowskiej, a dokładnie Dieta Owocowo-Warzywna doktor Dąbrowskiej to kolejny kontrowersyjny plan żywieniowy. Jego głównym celem jest detoksykacja organizmu. Już na samym początku należy zaznaczyć, że opisywana dieta nie jest dietą redukcyjną – spadek kilogramów jest jedynie jej efektem ubocznym. Dieta...
Pieczony kalafior w parmezanowej posypce Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki 500g różyczek kalafiora – 1 główka 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz do smaku...
Murzynek bananowy Murzynek bananowy to pyszny sposób na przemycenie trochę słodkości do naszego jadłospisu. Za sprawą bananów ciasto jest bogate w potas. Ciasto idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Przepis polecam zarówno dla osób na diecie odchudzającej,...
Szybka sałatka z kurczakiem, pomidorami i brokułami w aromatycznym sosie Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki 3 szklanki gotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w paski 4 szklanki różyczek brokułów 600g pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 1...
Pożywna zupa warzywna z kurczakiem, kolendrą i limonką Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki 2 papryczki jalapeno 2 łyżeczki oleju rzepakowego 340g mięsa z udźca kurczaka, bez skóry 1 duża posiekana cebula 1 duża pokrojona czerwona...
Od czego zacząć odchudzanie? Pytanie od czego zacząć odchudzanie nurtuje bardzo wiele osób.Odchudzanie nie należy do łatwych procesów oraz trwa długi czas. Jednak pod okiem dobrego specjalisty może stać się łatwiejsze i skuteczne. Kluczem do sukcesu jest także odpowiednia motywacja i wsparcie. Na...
Najczęstsze błędy żywieniowe Artykuł pokazuje najczęstsze błędy żywieniowe i ich źródła oraz konswkwencje. Niedobór pokarmowy to brak niezbędnych substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich m.in. białka, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, błonnik pokarmowy. Nadmiar ciężkich posiłków, szczególnie tłuszczów powoduje wzrost cholesterolu,...
Nietolerancja pokarmowa – czym się obawiają? Nietolerancje pokarmowe to złe reakcja organizmu na pewne pokarmy lub składniki zawarte w diecie. Organizm traktuje je, jako obce i zwiększa ilość przeciwciał IgG, które są produkowane we krwi podczas zakażenia bakteryjnego, wirusowego lub przeciwko nieznanym substancjom. ...
Najbardziej kaloryczne dania Śląskie Wiele osób kojarzy śląską kuchnie z daniami bardzo tłustymi. Dlatego też aby odczarować trochę temat kuchni Śląskiej stworzyliśmy artykuł Najbardziej kaloryczne dania Śląskie. Śląsk jest regionem posiadającym wiele swoich tradycji, które przez lata zmieniały się i dostosowywały do obecnie...
Przepisy dietetyczne: Jogurtowy serniczek cytrynowy Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki ¾ kubka jogurt greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu Szczypta wanilii ¼ kubka ricotty o obniżonej zawartości tłusczu ½ łyżeczki skórki cytrynowej ¼ szklanki malin 1...
Przepisy dietetyczne: Koktajl porzeczkowo – migdałowy Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki ⅔ kubka zamrożonych truskawek ½ kubka zmrożonych bananów ½ mleka migdałowego 5 łyżek poćwiartowanych migdałów ¼ łyżki cynamonu ⅛ łyżki kardamonu ⅛ łyżki ekstraktu...
Mądry wegetarianizm Czym jest i na czym polega mądry wegetarianizm? Szacuje się, ze dietę wegetariańską stosuje ok 15% Polaków. Ta bezmięsna dieta pojawiła się już w II tysiącleciu p.n.e na subkontynencie indyjskim. Przez lata zdobywała coraz większe grono zwolenników, którzy świadomie porzucili jedzenie...
Jak radzić sobie z niejadkiem ? Niejadek to każde przeciętne dziecko, które nie jada posiłków zgodnie z oczekiwaniami rodziców. Można go nazwać przysłowiowym „Tadkiem Niejadkiem”. Każdy opiekun dwoi się i troi, żeby dostarczyć dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz energię, aby mogło prawidłowo...
Na czym polega dieta fitnessowa? Dieta Katowice fitnessowa opiera się głównie na zdrowych zasadach odżywania. Dania, które się spożywa muszą zawierać odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Oprócz tego ważne jest także by oprócz trzymania diety, wykonywać regularnie ćwiczenia fitness....
Przepisy dietetyczne: Jajka faszerowane pieczarkami i szynką Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. Wymagane składniki 5 jajek 2 pieczarki Pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 5 plastrów wędliny drobiowej Sól pieprz, natka pietruszki Przygotowanie przepisu...
Drobiowe placuszki z amarantusem Drobiowe placuszki z amarantusem to kolejna propozycja na mięsny obiad w innym wydaniu. Dodatkowo w tej wersji potrawa pozbawiona jest glutenu, a więc sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz uniknąć nadmiaru tłuszczu to zawsze możesz przygotować...
Duszona wołowina z papryką Duszona wołowina z papryką jest propozycją dla osób, które nie przepadają za drobiowym mięsem. Od czasu do czasu można wybrać wołowinę dla urozmaicenia swojego menu. Należy tylko pamiętać, że przygotowanie wołowiny zajmie nam trochę więcej czasu. Wybierając różne części...
Naleśniki meksykańskie Naleśniki meksykańskie to pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu. Najczęściej jadamy je na słodko. Warto natomiast spróbować ich w wersji wytrawnej. Zawsze to ciekawa alternatywa dla dania mięsnego. Zamiast klasycznego ryżu czy kaszy, tutaj jako dodatek mamy ciasto naleśnikowe. Naleśniki...