Jakie wybrać mięso mielone?

mięso mielone

Jakie wybrać mięso mielone?

Jakie wybrać mięso mielone?

Mięso mielone jest rodzajem mięsa pozbawione kości, rozdrobnione na kawałki (zmielone lub posiekane). Do mielenia mięsa używa się zazwyczaj drób i wołowinę. W przemyśle spożywczym i gastronomicznym mielenia dokonuje się metodami przemysłowymi przy użyciu spiralno-śrubowej maszyny mielącej. W warunkach domowych do tego procesu wykorzystuje się maszynkę do mięsa. Dobrej jakości mięso nie powinno zawierać więcej niż 1 % soli. Warto sprawdzać na etykiecie produktu dodatek ewentualnych spulchniaczy i sztucznych barwników, które powodują, że mięso nie będzie tak smaczne jak byśmy chcieli, będzie miało też gorszą jakość. Jednym z rodzajów mięsa, którego powinniśmy unikać to mięso garmażeryjne. Co prawda jest w nim od 70-90 % mięsa, ale pojawiają się inne składniki takie jak: woda, białko roślinne, regulatory kwasowości i przeciwutleniacze.  

Jakie wybrać mięso mielone?

W sklepach znajdziemy wiele różnych produktów, niestety niektóre z nich nie zawierają informacji o składzie. Warto więc wybrać tylko te produkty, które mają pełny skład, dodatkowo nie zawierają fosforanów czy przeciwutleniaczy. Polecane to np. Chude mięso mielone z szynki wieprzowej Kraina mięs, Mięso mielone z łopatki wieprzowej Kraina mięs, Mięso mielone wołowe Kraina mięs. Ostateczny wybór zależy też od tego czy chcemy spożyć mięso drobiowe czy czerwone. Warto też zerknąć na procent tłuszczu. Ma to znaczenie zwłaszcza u osób na diecie redukcyjnej. Wtedy zalecane jest np. mięso z indyka.

Jakie wybrać mięso mielone?

Skład tych produktów jest bardzo prosty, a przed wszystkim nie ma żadnych substancji przeciwutleniających czy fosforanów. Opiera się głównie na mięsie, które stanowi 100 % składu w zależności od rodzaju jest to: mięso wieprzowe, drobiowe lub mięso wołowe. Producent podaje również informacje o zawartości tłuszczu. Warto wybrać takie, które nie przekracza 7 % oraz stosunek kolagenu do białka mięsa jest poniżej 11 %. Niewielka zawartość soli pochodzi tylko i wyłącznie z naturalnie występującego sodu w mięsie. Produkty te są godne polecenia, zawierając w swoim składzie samo mięso bez zbędnych i niezdrowych dodatków.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA