Sałatka marokańska z cieciorką

Sałatka marokańska z cieciorką

Sałatka marokańska z cieciorką

 

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Sałatka marokańska z cieciorką – wymagane składniki

  • 55 g Awokado – pół sztuki
  • 50 g Cebula czerwona – pół sztuki
  • 5 g Mięta pieprzowa, świeża
  • 6 ml Ocet winny, balsamiczny – jedna łyżeczka
  • 90 g Ogórek – jedna sztuka
  • 5 ml Oliwa z oliwek – jedna łyżeczka
  • 120 g Papryka czerwona – pół sztuki
  • 6 g Pietruszka, natka – jedna łyżeczka
  • 200 g Pomidor – jeden duży
  • 180 g Ciecierzyca konserwowa – 3/4 puszki

 

Sałatka marokańska z cieciorką – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 1

  • Sposób przygotowania:
    1. Warzywa umyć. Posiekać ogórki w plasterki, pomidory w cząstki, paprykę i cebulę w kosteczkę. Cieciorkę odlać, przepłukać bardzo dokładnie wodą, aż przestanie się pienić, dosypać do reszty składników. Posiekać pietruszkę i miętę, dosypać. W osobnym naczyniu zmieszać oliwę, ocet i pieprz, sałatkę skropić dressingiem.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji:
    Energia (kcal) 468 kcal
    Białko 17.48 g
    Tłuszcz 20.47 g
    Węglowodany ogółem 60.11 g
    Błonnik pokarmowy 22.43 g
    Cholesterol 0.00 mg
    Sód 43.32 mg
    Potas 1449.87 mg
    Wapń 91.00 mg
    Magnez 70.71 mg
    Żelazo 3.28 mg
    Witamina A 931.77 μg
    Witamina E 7.63 mg
    Foliany 212.40 μg,
    Witamina C 245.66 mg
  • Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina A, witamina C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Sałatka, która w zależności od zapotrzebowania może być świetną kolacją, drugim śniadaniem czy nawet obiadem. Jest bardzo szybka, wystarczy zaledwie 10 minut by była gotowa. Wegetariańska, a nawet wegańska. Świetna alternatywa także dla osób, które chcą odpoczać od mięsa. Sprawdzi się u osób z uczuleniami i nietolerancjami, jest bez glutenu, bez nabiału czyli idealna dla diety w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Bogata w roślinne białko, masa błonnika, potas, witamina A, witamina C – niebywale odżywcza.  No i przede wszystkim jest bardzo smaczna, w stylu orientalnym.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA