Fit pralinki czekoladowo-orzechowe

Fit pralinki czekoladowo-orzechowe

Fit pralinki czekoladowo-orzechowe

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Fit pralinki czekoladowo-orzechowe – Wymagane składniki

  • 24 g Wiórki kokosowe
  • 150 g Czekolada gorzka, najlepiej taka powyżej 90% kakao (minimum 70%)
  • 100 g Masło orzechowe bez soli i cukru
  • 60 ml Mleczko kokosowe
  • 20 ml Olej kokosowy
  • 50 g Odżywka białkowa, bez smaku, naturalna lub waniliowe (w przypadku waniliowego smaku pomiń słodzik w późniejszych etepach)
  • słodzik do smaku – najlepiej jeden z tych naturalnych: ksylitol, erytrytol, stewia

Fit pralinki czekoladowo-orzechowe – Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Sposób przygotowania:
    1. Olej kokosowy, słodzik, czekoladę i masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Stałą część mleczka kokosowego blendujemy z odżywką białkową naturalną i słodzikiem lub smakową odżywką, następnie dodajemy ostudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem orzechowym. Blendujemy i wkładamy masę do lodówki żeby stwardniała do takiego momentu by dało się z niej lepić kulki. Lepimy, obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Z przepisu wyjdzie około 30 kulek średniej wielkości.

Wartości odżywcze – Fit pralinki czekoladowo-orzechowe –  przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : całości
  • Wartość odżywcza dla całości: 2109 kalorii; 106 g węglowodanów; 64 g białka; 165g tłuszczu, 10g błonnik

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Pyszny sposób na przemycenie trochę słodkości do naszego jadłospisu. Kilka sztuk pralinek idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek do popołudniowej kawy, w przypadku diety redukcyjnej jednak tylko od czasu do czasu. Przepis polecam zarówno dla osób na diecie odchudzającej, jak i dla tych z większym zapotrzebowaniem energetycznym. Wszystko zależy od porcji jaką zjemy.  Jest to także świetny sposób na zdrowy zamiennik słodyczy dla naszych maluchów. Pralinki nadają się do spożycia przez osoby przebywające na diecie bezglutenowej i bez nabiału. Z alergenów występuje tutaj kakao i orzechy.  Zamiast kakao spokojnie można zastosować karob.

Z podanego przepisu otrzymamy około 30 kulek.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA