Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

Od tłuszczu się tyje

Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

 

Jest to kuchnia bardzo podobna do polskiej. Dużą część niemieckich potraw stanowią dania mięsne. Charakterystycznym elementem tej kuchni jest połączenie słodkiego smaku z kwaśnym. Jest to widoczne na przykład w sauerbraten czyli marynowanej wołowinie (kwaśna marynata oraz słodki sos). Podstawowym składnikiem wielu dań są ziemniaki. Robi się z nich sałatki, knedle czy je jako dodatek do naleśników. Kiełbasy i mięso są dumą niemieckiego narodu. Są podawane w różnych odmianach.

 

Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

 

W zależności od regionu kuchnia się różni. Na zachodzie dominują potrawy bogate w warzywa, natomiast na południu dania charakteryzują się wysoką wartością energetyczną oraz dużą zawartością tłuszczu. Potrawy kuchni niemieckiej cechuje duża pożywność. Dania są podawane w dużych ilościach. Ziemniaki stale towarzyszą danią, czasami są zastępowane knedlami z bułki, mąki i kaszy mannej. Ziemniaki podawane są w różnych postaciach przez sałatki, puree, potrawy z ziemniaka gotowanego, smażonego lub w pierogach. Do narodowych potraw tej kuchni zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym i golonkę z kapustą lub grochem purée. Nieodłącznym symbolem kuchni niemieckiej jest piwo. W Niemczech nie jada się raczej zup, dlatego też ich wybór jest bardzo mały.

 

Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

 

Pośród deserów szczególnie lubiany jest strudel jabłkowy, który wywodzi się z Austrii. Natomiast w innym regionie możemy spotkać smażone placki z twarogiem. Na północy jest dostęp do wielu gatunków ryb, które są wykorzystywane do zup oraz są poddawane wędzeniu i marynowaniu. Kraj ten charakteryzuje się dużą różnorodnością potraw mięsnych, najczęściej wykorzystuje się mięso mielone. Królującym gatunkiem mięs jest wieprzowina, obowiązkowo podawana z ciemnym sosem, zaprawianym mąką. Podstawowym artykułem spożywczym jest chleb. Można wyróżnić około 300 rodzajów tego pieczywa, ponad to około 1200 rodzajów mniejszych jego części jak na przykład rogali. Niemcy spożywają również znaczne ilości makaronu oraz klusek na parze. Pośród warzyw króluje kapusta w różnej postaci, popularne są również kalafior, brukselka oraz seler i szparagi.

 

Kuchnia niemiecka- charakterystyka, plusy i minusy

 

Minusy:

  • jest dość tłusta, wysokokaloryczna;
  • uboga w świeże warzywa

Plusy:

  • jest bogata w białko;
  • jest pożywna.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA