Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą

Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą

Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą – wymagane składniki

  • 10 g Bazylia, świeża
  • 45 g Marchew
  • 220 g Papryka czerwona
  • 150 g Papryka zielona
  • 150 g Papryka żółta
  • 150 g Pomidor
  • 250 g Pomidory puszka
  • 6 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 10 g Przyprawy – bazylia, suszona
  • 6 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 240 g Ser mozzarella
  • 6 g Sól biała
  • 28 g Suszone pomidory w oliwie

 

Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 60 minut

  • Ilość porcji: 4

  • Sposób przygotowania:
    1. Suszone pomidory lekko opłukujemy (zależy nam, żeby została na nich minimalna ilość oliwy do duszenia) i podduszamy na małym ogniu w sosie własnym. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną oraz żółtą. Dusimy około 10-15 minut (do miękkości). Na końcu dodajemy 1 szklankę pomidorów w puszce oraz pokrojonego świeżego pomidora. Dodajemy przyprawy (ilość można modyfikować w zależności od preferencji poziomu ostrości potraw). Dusimy razem przez 20 minut. Następnie dodajemy wody i gotujemy wszystko razem około 20 minut. Całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy plasterki lub kostki mozzarelli oraz świeże liście bazylii.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcji z przepisu
  • Energia (kcal) 908 kcal
    Białko 56.00 g
    Tłuszcz 52.65 g
    Węglowodany ogółem 66.61 g
    Błonnik pokarmowy 23.59 g
    Cholesterol 189.60 mg
    Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 32.09 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 16.33 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 1.41 g
    Sód 3980.74 mg
    Potas 2890.70 mg
    Wapń 1568.84 mg
    Fosfor 1144.66 mg
    Magnez 212.20 mg
    Żelazo 11.11 mg
    Cynk 10.07 mg
    Miedź 0.74 mg
    Mangan 0.71 mg
    Jod 148.98 μg
    Witamina A 2800.40 μg
    Retinol 0.00 μg
    Beta-karoten 17854.74 μg
    Witamina D 38.40 μg
    Witamina E 20.97 mg
    Tiamina 0.43 mg
    Ryboflawina 0.60 mg
    Niacyna 8.62 mg
    Witamina B6 2.77 mg
    Foliany 402.16 μg
    Witamina B12 5.52 μg
    Witamina C 562.83 mg
  • Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, potas, witamina A, witamina C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Bardzo prosta i smaczna zupa typu krem. Dostarczy nam mnóstwo błonnika i witamin. Podana z mozzarellą zrealizuje także zapotrzebowanie na białko.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

4.7/5 - (53 votes)

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA