Najbardziej kaloryczne dania Śląskie

Najbardziej kaloryczne dania Śląskie

Najbardziej kaloryczne dania Śląskie

Wiele osób kojarzy śląską kuchnie z daniami bardzo tłustymi. Dlatego też aby odczarować trochę temat kuchni Śląskiej stworzyliśmy artykuł Najbardziej kaloryczne dania Śląskie. Śląsk jest regionem posiadającym wiele swoich tradycji, które przez lata zmieniały się i dostosowywały do obecnie panujących norm. Ludzie mieszkający na śląsku mają swoją gwarę śląską, przez co często są niezrozumiali dla ludzi z innych województw, tak zwanych goroli. Na miano gorola zasługują również mieszkańcy Zagłębia, którzy są niezbyt lubiani przez rodzimych Ślązaków – hanysów. Nie ma prawdziwego hanysa, który nie potrafiłby się dogadać po śląsku, ponieważ w większości śląskich domach, właśnie się godo. Nie oznacza to jednak, że Ślązacy nie potrafią posługiwać się językiem polskim. Region ten wyróżnia się na tle innych województw nie tylko przez obyczaje, tradycje i gwarę, ale również przez charakterystyczną kuchnie śląską, która jest uważana za wysokokaloryczną, tłusta i niezdrową.

 

Ile kalorii mają najbardziej kaloryczne dania Śląskie

Na pierwsze danie standardowo podawane są zupy. Dwie najpopularniejsze to rosół i wodzionka.  Znany nam wszystkim rosołu posiada 60 kcal na 100g, natomiast wodzionka, która choć mało popularna poza Śląskiem jest banalna w przygotowaniu, daje nam 58 kcal na 100 g. Aby ją zrobić wystarczy zalać wrzątkiem 2 kromki chleba, najlepiej czerstwego, łyżkę smalcu ze skwarkami i rozgnieciony, bądź posiekany ząbek czosnku.

Większość rodzin w tym regionie co niedzielę spożywa typowy śląski posiłek, czyli rosół z makaronem na pierwsze danie, a na drugie roladę z kluskami śląskimi i przeważnie modra kapusta. Rolada śląska w zależności od użytych składników, ma ok. 264 kalorii, co daje 234 kcal na 100g. Najczęściej robi się ją z mięsa wołowego, z dodatkiem boczku, musztardy, ogórków i przypraw. Kluski śląskie przeważnie posiadają 130 kcal. Taki posiłek posiada 468 kcal. Co daje 683 kcal za cały obiad! A to jeszcze bez deseru.

W tym rejonie jada się również golonko wieprzowe, które ma 184 kalorii w 100 g. Karminadle, kotlety z mięsa mielonego, mają długą tradycję na śląsku i to stąd pochodzą. Dostarczają nam 280 kcal na 100g.

 

Desery – Najbardziej kaloryczne dania Śląskie

Obiad już za nami teraz czas na deser. Na pierwszym miejscu ze śląskich wysokokalorycznych przepisów nie znajduje się nic innego jak krepel. Niech nazwa was nie zmyli, jest to znany nam wszystkim pączek. Głównymi składnikami pączków są mąka, cukier, drożdże i mleko. Dzięki smażeniu pączków na tłuszczu i oblewaniu ich lukrem, choć można również użyć do tego cukru pudry, jeden krepel ma, aż 300 kalorii! Przy 432 kcal na 100g.

Kuchnia śląska cieszy się duża popularnością, coraz częściej jest spotykana na weselach i innych dużych przyjęciach nie tylko na Śląsku, ponieważ jest pyszna, a zarazem syta.  Prawdziwi Ślązacy wiedzą, że tak naprawdę chodzi tylko o to, aby zjeść smacznie i się najeść, wtedy wszyscy są zadowoleni, a brzuchy pełne i to pod praktycznie każdym względem.  Jeśli masz ochotę zakosztować kuchni śląskiej w dietetycznej wersji i nieco stracić na kilogramach to zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego gabinetu.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

 

 

Author Info

Dietetyk Katowice