Dieta w czasie zaparć – co jeść podczas zaparcia?

Dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego

Dieta w czasie zaparć – co jeść podczas zaparcia?

Dieta w czasie zaparć – co jeść podczas zaparcia? 

 

O zaparciu mówimy gdy częstość wypróżnień jest mniejsza lub równa 2 na tydzień.

Do przyczyn zaparć zalicza się: cechy osobnicze, styl życia, sposób żywienia oraz poziom aktywności fizycznej, a także guzy jelit oraz macicy.

Istnieje również grupa leków powodujących zaparcia, są to np.: leki stosowane w chorobie refluksowej, leki przeciwdepresyjne, uspokajające, niektóre preparaty żelaza oraz leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym.

Te czynniki decydują o szybkości przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita. Szacunkowo określa się czas przemieszczania treści przez jelito grube do 6 dni, lecz u większości osób trwa to od 2-3 dni. W sytuacji wydłużenia obecności treści w jelicie grubym następuje utrata wchłanianej w jelicie grubym wody z treści pokarmowej, co sprawia, że stolec staje się twardy i zbity, co znacznie utrudnia wypróżnianie.

Do objawów zaparć prócz rzadkości w wypróżnianiu zaliczamy:

  • trudności w zapoczątkowaniu codziennej defekacji
  • konieczność nadmiernego parcia
  • uczucie niepełnego wypróżnienia
  • bolesne oddawanie suchego, zbitego stolca.

Dieta w czasie zaparć – co jeść  podczas zaparcia?

Do najskuteczniejszych zmian żywieniowych w przypadku zaparć podejmowanych na pierwszym miejscu należą: zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego (szczególnie z marchwi, dyni, buraków, śliwek, bananów, gruszek), wypijanie odpowiedniej ilości płynów (optymalnie 2-2,5l/ dzień), włączenie do diety fermentowanych produktów mlecznych ( takich jak kefir, jogurty, zsiadłe mleko) oraz ograniczenie spożycia produktów słodkich i tłustych.

Dieta w czasie zaparć – co jeszcze zrobić by uniknąć zaparć?

Istotne w przypadku zaparć jest spożywanie od 4-5 posiłków dziennie, regularnie co 3-4 godziny. Warto pamiętać, iż rano następuje zwiększenie czynności motorycznych jelit więc śniadanie jest kluczowym posiłkiem. Posiłki powinny obfitować w produkty takie jak: surowe warzywa i owoce, szczególnie pestkowe, grube kasze, produkty pełnoziarniste, kiełki i otręby pszenne. Warto pamiętać, iż aktywność fizyczna pobudza czynności motoryczne jelit, dlatego też jest istotna w przypadku zaparć. Ulgę mogą tu przynieść spacery, pływanie czy bieganie. Ponadto należy przestrzegać zasady, aby w momencie wystąpienia uczucia parcia na stolec jak najszybciej udawać się do toalety.

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA