Pulpety drobiowe w kapuście

Pulpety drobiowe w kapuście

Pulpety drobiowe w kapuście

Pulpety drobiowe w kapuście

 
Pulpety drobiowe w kapuście to trochę bardziej pracochłonna potrawa, jednak prace wynagradza swoim smakiem. W sam raz sprawdzi się na bardziej okolicznościowy obiad. W połączeniu z kapustą kiszoną przypomina biesiadne smaki. Jednak jest to przy tym danie niskotłuszczowe, z duża ilością błonnika i warzyw.

Składniki – Pulpety drobiowe w kapuście

 
  • 50 g Jaja kurze
  • 100 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 500 g Kapusta kwaszona
  • 50 g Mąka pszenna pełnoziarnista – pełne ziarno Lubella
  • 40 ml Oliwa z oliwek
  • 14 g Otręby owsiane
  • 250 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 24 g Pietruszka, liście
  • 100 g Pomidor koktajlowy
  • 10 g Liść laurowy, suszony
  • 6 g Papryka, w proszku
  • 2 g Pieprz cayenne
  • 6 g Sól biała
  • 500 g Passata pomidorowa bez cukru
  • 3 g Ziele angielskie, mielone
  • 500 g Indyk, mięso mielone

Przygotowanie

 

Czas przygotowania: 50 minut

  • Ilość porcji: 4 porcje
  • Sposób przygotowania:
    1. Do mięsa mielonego dodaje łupinę babki jajowatej, cebulkę, jajko, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszam. Mięso formuję na pulpety wilgotnymi dłońmi i obtaczam pulpety w mące. Podsmażam je na oliwie z oliwek aż się zarumienią. Wsypuję do podsmażonych pulpetów posiekana cebulę w kostkę, posiekaną kapustę kiszona, pokrojone pieczarki i duszę pod przykryciem wszystko na małym ogniu. Następnie dodaję pokrojone pomidorki cherry, wszystkie przyprawy i zalewam wszystko passata pomidorową. Gotuję aż kapusta będzie mekka. Na sam koniec sypie posiekaną pietruszkę

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcje z przepisu

Wartość energetyczna1774 kcal Białko ogółem137.58 g Tłuszcz91.37 g Węglowodany ogółem117.47 g Błonnik pokarmowy27.66 g Sód4040.96 mg Sól9.34 g Potas3959.34 mg Wapń538.16 mg Fosfor1810.34 mg Magnez299.88 mg Żelazo20.53 mg Cynk16.97 mg Miedź2.20 mg Mangan3.11 mg Jod150.69 μg Witamina A802.59 μg Retinol235.00 μg β-karoten4078.42 μg Witamina D7.70 μg Witamina E10.47 mg Tiamina0.83 mg Ryboflawina3.12 mg Niacyna49.00 mg Witamina B64.53 mg Foliany311.97 μg Witamina B125.80 μg Witamina C173.11 mg

  • Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA