Dieta w endometriozie
Dieta w endometriozie to temat coraz częściej poruszany w gabinecie dietetyka. Zacznijmy do tego czym jest endometrioza i kogo dotyczy?
Szacuje się, że 1 na 10 polek może cierpieć z powodu tego schorzenia. Do najczęstszych objawów endometriozy należy silny ból w obrębie miednicy. Choroba powstaje, kiedy tkanka wyściełająca macicę obecna jest poza nią, np.: może znajdować w obrębie jajowodów, jajników, pęcherza moczowego a nawet w okolicach mózgu czy płuc.
Czy odpowiednia dieta może łagodzić dolegliwości bólowe?
Tak, stosowanie diety, która nie będzie wywoływała stanów zapalnych a nawet je zmniejszała może prowadzić do zmniejszenia bólu nawet o 30%.
Dieta w endometriozie
Po pierwsze w codziennym jadłospisie osoby chorej na endometriozę powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw, które są źródłem antyoksydantów (działających przeciwzapalnie), błonnika pokarmowego. Po drugie należy spożywać produkty bogate w kwasy omega 3, chude gatunków mięs (drób) oraz mało cukru.
Kwasy tłuszczowe Omega 3
Liczne badania wykazały, że kwasy omega 3 mają działanie przeciwzapalne, stymulują także syntezę hormonów takich jak prostaglandyny co przekłada się na łagodzenie bólu.
Jakie produkty zawierają dużo kwasów omega 3?
- tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk)
- Oleje roślinne: olej lniany, rzepakowy, olej konopny
- Nasiona chia, łuskane nasiona konopii czy siemię lniane (pełnotłuste i mielone bezpośrednio przed spożyciem)
- Orzechy włoskie
Błonnik
U chorych na endometriozę, zalecane jest spożywanie 25-30g błonnika dziennie. Zmniejsza on wydzielanie estrogenów co łagodzi objawy choroby.
Jakie produkty zawierają dużo błonnika?
- Pieczywo pełnoziarniste, pieczywo żytnie na zakwasie
- Komosa ryżowa
- Sorgo
- Kasza bulgur, kasza pęczak, gryczana
- Otręby pszenne, zarodki pszenne
- Warzywa i owoce
- Makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy
- Amanantus
- Płatki owsiane
- Strączki: soczewica, ciecierzyca, fasola
Warzywa i owoce
Przede wszystkim dostarczają przeciwutleniaczy takich jak witamina C, E oraz beta karoten (prowitamina witaminy A). Są to substancję zmniejszające ogniska stanów zapalnych w organizmie. Dlatego osoby chore na endometriozę powinny spożywać dużo świeżych owoców i warzyw.
Jakich produktów należy unikać?
Przede wszystkim wysoko przetworzonej żywności. Jest ona bogata w tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans, które zwiększają poziom estrogenu w organizmie i zaostrzają przebieg endometriozy. Z tego powodu także czerwone mięso zaleca się zastąpić drobiem i rybami.
Dodatkowo jeśli u osoby chorej występuje gorsza tolerancja glutenu czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego można zrezygnować z spożywania zbóż zawierających gluten. Wówczas należy wybierać amarantus, grykę, kaszę jaglaną, mąkę ryżową i kukurydzianą oraz komosę ryżową. Te produkty również są źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego a nie zawierają glutenu.
Podsumowując dieta przy endometriozie to zdrowa dieta, wpływająca korzystnie na cały organizm. Dlatego warto spróbować i samemu przekonać się czy nastąpi poprawa.
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Gabrielę Jaworską
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice