Witamina B5 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B5 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B5

Witamina B5 często jest błędnie określana kwasem pantotenowym, ale kwas ten stanowi tylko jeden z kilku składników jej budowy. Witamina B5 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. W związku z tym jej działanie jest bardzo szerokie, a jej niedostateczna ilość dostarczona z pożywieniem powoduje rozległe skutki uboczne.

Podobnie jak inne witaminy z grupy B odpowiada ona za prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Wchodzi w skład CoA, który uczestniczy w syntezie cholesterolu, niektórych hormonów i neuroprzekaźników.  Dzięki tej witaminie hem jest syntetyzowany do hemoglobiny. Dodatkowo podnosi odporność błon śluzowych, uczestniczy w regeneracji komórek skóry, bierze udział w tworzeniu ciał odpornościowych, wpływa na prawidłowy rozwój oraz wspomaga pigmentacje włosów. Witamina B5 jest szczególnie ważna dla sportowców uprawiających sporty wyczynowe. Jest ściśle związana z wytwarzaniem energii  i prawidłowym jej uwalnianiem.

 

Witamina B5 – skutki niedoboru

Jej  niedobór występuje rzadko i dotyka głównie kraje „trzeciego świata”, w których występuje niedożywienie, ponieważ jest ona  rozpowszechniona zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego oraz w nieznacznych ilościach syntetyzowana jest przez bakterie flory jelitowej. Niedobór tej witaminy wpływa na prawie wszystkie układy naszego organizmu. Dochodzi do upośledzenia pracy układu odpornościowego, przez zwiększenie podatności na różne infekcje zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zaburzenia układu nerwowego prowadzą do osłabienia koncentracji, drażliwości czy depresji. Może być też przyczyną bólów mięśni i stawów na tle neurologicznym, które często połączone są z zaburzeniami koordynacji ruchowej. Kolejnym skutkiem niedoboru witaminy B5 jest niskie ciśnienie krwi, które wiąże się z chorobami sercowo – naczyniowymi. Od strony układu pokarmowego dochodzi do utraty apetytu i biegunek. Mogą wystąpić także zmiany skórne i zaburzenia pigmentacji włosów czy nawet wcześniejsze ich siwienie.

Witamina B5 – źródła

Najbogatszym źródłem witaminy B5 są produkty gruboziarniste, ale także otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaja, drożdże, chude mięso czy podroby. Witamina B5 jest jedną z najbardziej wrażliwych witamin z grupy B na czynniki zewnętrzne. Podczas jej gotowania starty sięgają od 50 – 80%, a pod wpływem promieni słonecznych bardzo szybko ulega rozkładowi.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA  & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA