Suszona żurawina – właściwości lecznicze

Suszona żurawina – właściwości lecznicze

Suszona żurawina – właściwości lecznicze

Suszona żurawina zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości. Nazywana również jagodą błotna, borówką błotną lub jagodą czerwoną. Najczęściej można ją spotkać w formie suszonych lub mrożonych owców albo soku z żurawiny. Wybierając suszoną żurawinę należy zwrócić uwagą na zawarty w niej cukier. Najlepiej szukać produktów bez cukru. Warto czytać etykiety, bo są i takie produkty, w których 50% opakowania do cukier dodany. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, ale nie tylko, może dostarczyć witaminy B1 i B2. Jest źródłem witaminy A i E oraz związków mineralnych takich jak: potas, sód, wapń i selen. Owoc żurawiny jest również niskokaloryczy, ponieważ dostarcza 45 kcal na 100 gram produktu. Zawiera również luteinę i beta-karoten. Posiada cenne antyoksydanty, które chronią nas przed chorobami. Wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Najbardziej znana jest ze skutecznego działania w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych oraz pęcherza.

Czy można zaliczyć  suszona żurawina do superfoods?

W medycynie tradycyjnej stosowana także w dolegliwościach reumatycznych, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, problemach z układem pokarmowym i w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Spożywanie żurawiny obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, a także chroni przed chorobami wrzodowymi żołądka – poprzez zapobieganie osadzaniu się bakterii. Jest korzystna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także zapobiega chorobom grzybiczym. Zaskakującą informacją jest, że wpływa na zdrowie naszych zębów, poprzez działanie hamujące dla rozwoju bakterii w jamie ustnej – co chroni przez chorobami dziąseł, przyzębia, a także próchnicą. Korzystnie wpływa również na pracę jelit i trzustki, wzmacnia naszą odporność, jak również zapobiega jaskrze czy zaćmie. Wykazano również, że ma korzystny wpływ na zapobieganie chorobą mózgu, takim jak: Alzheimer czy Parkinson.

 

Suszona żurawina atuty

Dzięki wysokiej zawartości błonnika zmniejsza nieprzyjemne objawy w chorobie wrzodowej żołądka. Obniża również zapadalność na choroby nowotworowe. Hamuje tworzenie się zakrzepów i powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co ulepsza krążenie krwi oraz zapobiega powstawaniu choroby wieńcowej. Żurawina zalecana jest u osób z infekcjami układu moczowego, w celu zwiększenia odporności oraz w profilaktyce chorób krążenia i nowotworów. Starajmy się wybierać żurawinę, która zawiera jak najmniej cukru. Dlatego należy zawsze czytać etykiety produktów, które wybieramy.

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA