Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie to pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu. Najczęściej jadamy je na słodko. Warto natomiast spróbować ich w wersji wytrawnej. Zawsze to ciekawa alternatywa dla dania mięsnego. Zamiast klasycznego ryżu czy kaszy, tutaj jako dodatek mamy ciasto naleśnikowe.

Naleśniki meksykańskie – farsz

Wymagane składniki

  • pierś z kurczaka 150 g – jedna mała sztuka
  • cebula – jedna sztuka
  • czosnek – kilka ząbków, do smaku
  • papryka czerwona – pół sztuki
  • pół papryczki chili – do smaku
  • fasola czerwona z puszki – około 3 łyżki

Naleśniki meksykańskie – ciasto

Wymagane składniki

  • 500ml mleka 1,5%
  • Jajko – jedna sztuka
  • 160g mąki gryczanej – około szklanka

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 30min
  • Ilość porcji: 2

  • Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, na małym ogniu.

Filet z kurczaka należy oprawić, pokroić w kostkę albo najlepiej zmielić. Następnie podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, a wszystkie warzywa (bez fasoli) pokroić drobno i dodać do kurczaka. Dusić na małym ogniu do miękkości, na koniec dodać fasolę czerwoną. Na koniec należy faszerować pełnoziarniste naleśniki przygotowanym wcześniej farszem .

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice