Witamina B12 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B12 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B12 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B12 określana inaczej jako kobalamina jak wszystkie inne witaminy jest równie ważna dla naszego organizmu. Zdrowy człowiek pobiera tę witaminę razem z pożywieniem .

Jest niezbędna do tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym (erytropoezy). Uczestniczy w przemianie puryn i pirymidyn oraz przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego poprzez tworzenie osłonek komórek nerwowych czy neuroprzekaźników. Kobalamina spełnia również rolę koenzymu, który bierze udział w metabolizmie tłuszczów i  węglowodanów.

Witamina B12 – skutki niedoboru

Niedobór witaminy B12 powoduje głównie dysfunkcje w procesie erytropoezy, związane z niedostatecznym tworzeniem krwinek czerwonych. Jedna z przyczyn hipowitaminozy dotyczy złego wchłaniania tej witaminy w jelicie cienkim, co prowadzi do rozwoju anemii megaloblastycznej. Niedobór tej witaminy prowadzi również do chorób układu nerwowego, objawiających się porażeniami kończyn oraz ataksją. Ponadto substancja ta ma swój udział w etiologii chorób układu krążenia, poprzez zwiększenie poziomu homocysteiny.

Witamina B12 – źródła

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 waha się w okolicach 2µg. Braki witaminy B12 obserwuje się najczęściej u wegetarian i wegan, ponieważ głównymi źródłami tej witaminy są podroby: wątroba i nerki. Minimalne ilości tej witaminy znajdziemy jeszcze w mleku i jego przetworach, żółtkach jaj i mięsie. Źródła kobalaminy to wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego, nie występuje ona w produktach pochodzenia roślinnego. Za prawidłowe przyswajanie tej witaminy odpowiedzialny jest czynnik Castle’a. Jest to glikoproteina, która łączy się z witaminą B12 i taki kompleks jest prawidłowo wchłaniany w jelicie cienkim. Prawidłowy poziom witaminy B12, ma tylko kilkanaście procent populacji ludzkiej. Spowodowane jest to tym, że tą substancje wytwarzają tylko bakterie, człowiek czy zwierzęta nie są w stanie samodzielnie wyprodukować tego związku. Jest to tzw. „witamina brudu”, w przeszłości w społeczeństwie nie było problemu z jej wytwarzaniem przez ludzi, ponieważ ludzie jedli zanieczyszczoną żywność. W dzisiejszych czasach higiena to  podstawa, która z jednej strony pozwoliła na wyeliminowanie niebezpiecznych dla życia licznych chorób, ale z drugiej strony zmniejszyła się podaż witaminy B12.

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA