Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak

 

Kapuśniak – polska, tradycyjna zupa przygotowana na bazie wywaru warzywnego czyli wersja wegańska. Szybka i rozgrzewająca zupa, w sam raz na zimę. Bogata w błonnik, potas, magnez i witaminę C.

Składniki – Kapuśniak

  • 50 g Cebula
  • 330 g Kapusta kwaszona
  • 75 g Koncentrat pomidorowy, 30%
  • 90 g Marchew
  • 20 g Miód pszczeli
  • 10 ml Olej rzepakowy
  • 3 g Kmin rzymski, suszony
  • Oregano, suszone 3 g
  • 3 g Papryka, w proszku
  • 2 g Pieprz czarny
  • 10 ml Sos sojowy
  • 280 g Ziemniaki, wczesne
  • 20 g Masło ekstra
  • Bulion warzywny

Przygotowanie Kapuśniak

 

Czas przygotowania: 40 minut

  • Ilość porcji: 4 porcje
  • Sposób przygotowania:

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcji z przepisu

Wartość energetyczna713 kcal Białko ogółem16.91 g Tłuszcz30.27 g Węglowodany ogółem103.50 g Błonnik pokarmowy20.00 g Cholesterol49.60 mg Potas3220.72 mg Wapń316.96 mg Fosfor350.97 mg Magnez200.79 mg Żelazo9.45 mg Cynk3.38 mg Miedź0.71 mg Mangan2.07 mg Jod150.26 μg Witamina A2177.05 μg Retinol150.20 μg β-karoten12529.73 μg Witamina D0.15 μg Witamina E7.10 mg Tiamina0.55 mg Ryboflawina0.66 mg Niacyna8.75 mg Witamina B62.03 mg Foliany178.82 μg Witamina B120.00 μg Witamina C132.85 mg

  • Bogate w: błonnik, potas, magnez, witamina C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA