Jak wybrać dobry ketchup?

Jak wybrać dobry ketchup?

Jak wybrać dobry ketchup?

 

Ketchup jest rodzajem sosu pomidorowego, podawany zazwyczaj na zimno jako dodatek do pizzy, frytek, kanapek, potraw mięsnych itp.

Większość z nas kupuje go jako produkt gotowy w sklepie, choć przy dobrych chęciach można bardzo łatwo sporządzić go w warunkach domowych.

Produkty te mają również różne gamy smakowe od łagodnego po pikantny, wedle upodobań smakowych konsumenta.

Zanim wrzucimy jakikolwiek ketchup do wózka, warto sprawdzić jego skład. Najlepsze ketchupy w swoim składzie zawierają pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła np. ziele angielskie, tymianek, oregano, imbir itp., a także ocet, sól oraz cukier ale warto wybierać te , które zawierają go jak najmniej.

 

Jak wybrać dobry ketchup?

 

W popularnych sklepach jak Tesco, Lidl i Biedronka najczęściej pojawiały się takie marki jak: Ketchup Pudliszki, Ketchup Kotlin, Ketchup Madero, Ketchup Heinz, Ketchup Hellmann’s, Ketchup Dawtona.

Poniżej wybrano 3 najlepsze pod względem składu i opisano je pokrótce.

Nr 3

Trzeci pod względem składu jest Ketchup marki Dawtona. Na pierwszym miejscu na etykiecie znajdują się pomidory 168 g na 100 g produktu. Jest to trochę więcej niż słabej jakości ketchupy za parę groszy. Niestety dalej mamy już składniki, których powinno być jak najmniej lub wcale. Zawartość cukru w 100 g produktu to 21 g, następnie mamy skrobie modyfikowaną: kukurydzianą, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, przyprawy oraz substancje konserwującą. Konserwantów i skrobi modyfikowanej warto unikać.

 

 

Jak wybrać dobry ketchup?

 

Nr 2

Ketchup Pudliszki zawiera nieco więcej pomidorów niż poprzednik 198 g na 100 g produktu. Znów na drugim miejscu pojawia się cukier i jest go niestety więcej bo aż 31 g na 100 g produktu. Kolejne składniki na etykiecie to również ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana: kukurydziana oraz aromat naturalny.

Jest lepszy niż poprzednik, ponieważ nie zawiera konserwantów. Skrobia niestety jest obecna.

 

Nr 1

Najlepszy pod względem składu jest ketchup marki Madero. Na pierwszym miejscu znajduje się koncentrat pomidorowy a obok informacja, że użyto 278 g pomidorów na 100 g produktu. Całkiem dużo. Zawartość cukru jest nieco mniejsza niż w ketchupie Pudliszki i wynosi 24 g na 100 g produktu. Pozostałe składniki są podobne jak w poprzednim produkcie.

 

Dla osób będących na diecie i dbających o ograniczenie cukrów prostych jest też Ketchup Kotlin bez cukru, gdzie jako słodzika użyto sukralozy. Skład również nie jest idealny, ale taki ketchup będzie miłym dodatkiem to potraw.

Pamiętajmy! Podczas zakupów wybierajmy te, które mają najwięcej pomidorów, ale jak najmniej cukru i konserwantów

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Jak wybrać dobry ketchup?
Oceń nas

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA