Drobiowe szaszłyki z warzywami

Drobiowe szaszłyki z warzywami

Drobiowe szaszłyki z warzywami

Znakomity przepis na Drobiowe szaszłyki z warzywami. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Drobiowe szaszłyki z warzywami Wymagane składniki

  • 100 g Cebula – jedna sztuka
  • 125 g Cukinia – pół sztuki
  • 1 g Czosnek – kilka ząbków
  • 400 g Kurczak, pierś bez skóry
  • 20 ml Oliwa z oliwek – dwie łyżki
  • 1 g Papryka chili – wg smaku
  • 240 g Papryka czerwona – jedna sztuka
  • 200 g Pieczarka uprawna – 10 sztuk
  • 1 g Przyprawy – papryka, suszona – wg smaku
  • 1 g Przyprawy – tymianek, suszony – wg smaku
  • 1 g Sól morska – wg smaku

 

Drobiowe szaszłyki z warzywami Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 40 min
  • Ilość porcji: 4

  • Sposób przygotowania:
    1. Mięso pokroić w większą kostkę i zamarynować w oliwie z przyprawami: sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, czosnek, tymianek. Odstawić na noc albo chociaż na chwilę do lodówki. Im dłużej mięso będzie marynowane tym będzie smaczniejsze. Cukinię dobrze umyć, ale nie obierać ze skóry, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w większe kawałki. Cebulę przekroić na pól i jeszcze raz na pół; porozdzielać na płaty. Pieczarki zostawić w całości. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą i przyprawami. Na długiej wykałaczce nabijać na zmianę warzywa i kurczaka. Szaszłyki zapakować do folii i piec w 180 st C, aż warzywa zmiękną (do 30 min) lub u piec na grillu.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcje z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 4 porcji: 733 kalorii; 28 g tłuszczu (nasycone 4,7 g); 13 g błonnik; 37 g węglowodanów; 98 g białka; 320 μg foliany; 232 mg cholesterolu; 3,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1340 μg witaminy A; 375  mg witaminy C; 140 mg wapnia; 7,5 mg żelaza; 250 mg sodu; 3354 mg potasu
  • Bogate w: białko, potas, witamina C, witamina A

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Maj to miesiąc grillowania. Oprócz tradycyjnej kiełbaski i skrzydełek warto przygotować inne potrawy. Drobiowe szaszłyki z warzywami nie są wymagające, potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a zdecydowanie urozmaici nasze grillowe menu. Przy tym jest bogata w warzywa, czego często brakuje podczas grillowania.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA