Młody zielony jęczmień – właściwości lecznicze

Młody zielony jęczmień – właściwości lecznicze

Młody zielony jęczmień – co to takiego?

Coraz większą popularnością w dzisiejszych czasach cieszy się młody jęczmień. Był on uprawiany już w czasach neolitu. Znany był również w starożytności, gdzie był uprawiany dla słodu jęczmiennego czy jako zboże chlebowe. Obecnie dostępny jest w formie soków, suszu, herbatek i tabletek. Młody jęczmień został uznany żywnością funkcjonalną, a więc taką, która posiada potwierdzone badaniami naukowymi korzystny wpływ na zdrowie ludzkie, ponad właściwości pochodzące z składników odżywczych.

Młody zielony jęczmień – właściwości lecznicze

Wykazano liczne właściwości prozdrowotne tego produktu. Zawiera duże ilości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, cynku, B-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy B1, B2, B6, C i E. Wykazano, że stosowanie młodego jęczmienia zmniejsza niekorzystny wpływ jaki wywiera przewlekły stres na nasz organizm. Co za tym idzie zapobiega depresji oraz innym chorobom psychicznym. Jest również odpowiedzialny za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów. Dzięki dużej zawartości błonnika, wpływa korzystnie na walkę z nadwagą i otyłością, chorobami żołądkowo-jelitowymi oraz zmniejsza zachorowalność na cukrzycę i choroby układu krążenia. Ujawniono korzystny wpływ zawartego w nim błonnika dla osób borykających się z zaparciami. A więc zmniejsza uczucie głodu i przyspiesza przemianę materii. Posiada również właściwości przeciwnowotworowe, dzięki dużej zawartości flawonoidów, które działają silnie antyoksydacyjne. Wyróżniono właściwości hipolipidemiczne, które obniżają zawartość lipidów w szczególności złego cholesterolu (LDL) w surowicy krwi, a więc przeciwdziałają miażdżycy. Wyróżniono właściwości ochraniające błonę śluzową żołądka, co wspomaga profilaktykę chorób wrzodowych.

Czy można zaliczyć  młody zielony jęczmień do superfoods?

Zalecane jest spożywanie zielonego jęczmienia osobom chorującym na anemię, ponieważ zawiera spore ilości żelaza. Dzięki zawartym witaminą C i E pomaga przeciwdziałać objawom starzenia się. Poprawia koloryt skóry, stan włosów i paznokci. Obecny w nim chlorofil przeciwdziała stanom zapalnym oraz przyspiesza gojenie się ran. Wzbogacenia codziennej diety o młody jęczmień wspomaga przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym.

Młody zielony jęczmień – jak spożywać?

Korzystając z suszonej formy młodego jęczmienia nie zalewaj go wrzątkiem, ponieważ traci swoje właściwości. Preparaty te doskonale można włączyć do śniadania lub koktajlu w ciągu dnia. W krajach Azji stosuje się go do wypieku ciastek, zup oraz posypuje się nim kawę.

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA