Witamina B6 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B6 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B6

Witamina B6 znana również pod inną nazwą pirydoksyny jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ jest zaangażowana w liczne procesy biologiczne. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Funkcje witaminy B6, wynikają z jej roli jako koenzymu. Związek ten bierze udział  w przemianach metabolicznych najważniejszych składników pokarmowych naszego organizmu takich jak białko, tłuszcze i węglowodany. Najważniejszą jednak rolę spełnia w przemianie białek, szczególnie istotna jest w takich procesach jak reakcje dekarboksylacji, transaminacji czy dezaminacji. Niezbędna w syntezie porfiryn i hormonów: serotoniny i adrenaliny, związki te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto koenzym ten wpływa na nasz układ odpornościowy, uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał.

 

Witamina B6 – skutki niedoboru

Objawy hipowitaminozy są różne i zależą od stopnia niedoboru tego składnika w organizmie. Za główne przyczyny niedoboru witaminy B6 uważa się: nieprawidłowo zbilansowaną dietę, okres laktacji oraz zażywanie leków antykoncepcyjnych. Deficyt tej witaminy zaburza prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Synteza białek ustrojowych i kwasów nukleinowych zmniejsza się, które z kolei są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. U osób z niedoborem witaminy B6 dochodzi do osłabienia układu immunologicznego, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. U dzieci długotrwały niedobór pirydoksyny może spowodować opóźnienie umysłowe, zaburzenia padaczkowe, dysfunkcje w układzie kostnym oraz drażliwość niemowląt. Objawia się również nadpobudliwością nerwową, stanami zapalnymi skóry i błon śluzowych, napadami drgawek, apatią, bezsennością i niedokrwistością. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi 2mg, a ilość ta jest pokrywana przy prawidłowo zbilansowanej diecie.

Witamina B6 – źródła

Witaminę B6 znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. W największych ilościach występuje w produktach z pełnego przemiału i drożdżach. Obecna jest także w nasionach roślin strączkowych i orzechach włoskich. W produktach pochodzenia zwierzęcego w największych ilościach wstępują w mięsie wieprzowym, mleku oraz jajach. W nieznacznych ilościach jest również syntetyzowana przez bakterie flory jelitowej. Pirydoksyna jest wrażliwa na procesy obróbki termicznej i technologicznej, podczas których dochodzi do strat tej witaminy w gotowym produkcie.

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & masaż Katowice 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA