Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami

Omlet biszkoptowy z musem

Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami

Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami

 
Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami to bardzo sycący posiłek. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie. Maliny można zamienić na dowolne inne owoce. Zimą świetnie sprawdzą się banany, bo smacznie komponują się ze smakiem masła orzechowego. Aby przygotować mniejszą porcję można omleta przygotować z 2 jajek, wówczas należy dodać około 20g mąki. Aby omlet odchudzić zamiast miodu można użyć do musu słodzika, np. erytrytolu czy ksylitolu. Fajnym zamiennikiem jest także masło orzechowe w proszku, które zawiera mniej tłuszczy i bardzo dobrze wymiesza się z jogurtem.

Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami

 
  • 150 g Jaja kurze
  • 50 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu
  • 60 g Maliny
  • 30 g Masło orzechowe
  • 30 g Mąka pszenna, typ 1850
  • 10 g Miód pszczeli

Omlet biszkoptowy z musem orzechowym i owocami – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 20 minut

  • Ilość porcji: 1 porcja
  • Sposób przygotowania:

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu

Wartość energetyczna581 kcal Białko ogółem32.48 g Tłuszcz31.42 g Węglowodany ogółem44.35 g Błonnik pokarmowy9.33 g Sód250.30 mg Sól0.84 g Potas691.70 mg Wapń200.10 mg Fosfor614.00 mg Magnez145.80 mg Żelazo6.47 mg Cynk5.58 mg Miedź0.99 mg Mangan0.96 mg Jod17.90 μg Witamina A417.80 μg Retinol412.00 μg β-karoten35.60 μg Witamina D2.57 μg Witamina E1.80 mg Tiamina0.26 mg Ryboflawina0.99 mg Niacyna2.30 mg Witamina B60.39 mg Foliany153.20 μg Witamina B122.65 μg Witamina C19.48 mg

  • Bogate w: białko, błonnik, tłuszcz, potas, wapń, magnez, żelazo

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA