Zupa krem z buraczków z serem feta

Zupa krem z buraczków

Zupa krem z buraczków z serem feta

Zupa krem z buraczków z serem feta

Zupa krem z buraczków z serem feta, gdy brakuje ci tradycyjnych potraw. Buraki to tradycyjne, polskie, zdrowe warzywa korzeniowe, których zalety wszyscy świetnie znamy. Często jednak nie wiemy, jak je przygotować w inny sposób – znamy głównie popularne buraczki do obiadu oraz barszcz czerwony. Polecamy smaczny przepis na zupę krem z buraczków z serem feta, która jest ciekawą alternatywą dla barszczu czerwonego. Aby smak i kolor zupy był jeszcze lepsze zamiast podsmażyć buraki z cebulą i czosnkiem, piecz je w piekarniku przez 20 minut w 180*C.

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Wymagane składniki Zupa krem z buraczków z serem feta

  • 500 g Bulion warzywny – dwie szklanki
  • 500 g Buraki – cztery sztuki
  • 50 g Cebula – jedna mała sztuka
  • 3 g Czosnek – dwa ząbki
  • 40 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu – dwie łyżki
  • 15 ml Ocet winny, balsamiczny – jedna łyżka
  • 2 ml Oliwa z oliwek – pół łyżeczki
  • 1 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • 50 g Ser feta
  • 1 g Sól biała

Przygotowanie przepisu Zupa krem z buraczków z serem feta

  • Czas przygotowania: 40 min
  • Ilość porcji: 2

  • Sposób przygotowania:
    1. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.Buraki wrzuć do garnka i podsmaż wszystko około 10 minut. Zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj około 20 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła. Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i serem feta pokrojonym w kostkę.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 205 kalorii; 6 g tłuszczu (nasycone 3g); 6 g błonnik; 30 g węglowodanów; 11 g białka; 231 μg foliany; 23 mg cholesterolu; 16 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 42,5 μg witaminy A; 27 mg witaminy C; 271 mg wapnia; 4,5 mg żelaza; 600 mg sodu; 1000 mg potasu
  • Bogate w: błonnik, wapń, potas

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA