Indyk w sosie piwnym

Indyk w sosie piwnym

Indyk w sosie piwnym

Indyk w sosie piwnym

Indyk w sosie piwnym to niecodzienny pomysł na drobiowy obiad. Świetnie sprawdzi się jako danie świąteczny, gdy jesteś na diecie. Jest wspaniałą alternatywą dla osób znudzonych już suchymi potrawkami z indykiem czy kurczakiem .

Wymagane składniki Indyk w sosie piwnym

  • 250g piersi indyczej – około jedna sztuka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – 20 g
  • Łyżka mąki pełnoziarnistej – 15 g
  • Szklanka jasnego piwa – około 250 ml
  • 2/3 szklanki wywaru warzywnego
  • Czerwona papryka – jedna sztuka
  • Żółta papryka – jedna sztuka
  • Cebula – jedna sztuka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego – około 50g
  • Łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz –  do smaku

Przygotowanie przepisu Indyk w sosie piwnym

  • Czas przygotowania: 30min
  • Ilość porcji: 1

  • Sposób przygotowania:

Na łyżce oliwy należy podsmażyć (około 3 minuty) posiekaną cebulę i papryki pokrojone w cienkie paski. Następnieprzełożyć do rondelka, dodać piwo i bulion. Po zagotowaniu dodać przyprawy: tymianek, cukier, sól i pieprz. Należy gotować kilka minut pod przykryciem, a następnie odstawić z ognia. Przygotować kotlety z piersi indyka, lekko rozbić i oprószyć sola i pieprzem oraz mąką. Na patelni należy rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przygotowane kotlety z obu stron. Następnie przełożyć do rondelka z sosem i dusić ok. 20 min. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem brązowego ryżu lub kaszą gryczaną.

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice