Dietetyk radzi: dlaczego jedni są chudzi a inni grubi?

Dietetyk radzi: dlaczego jedni są chudzi a inni grubi?

Dietetyk radzi: Dlaczego jedni tyją a inni są szczupli?

Pewnie wielokrotnie zastanawiałaś się dlaczego jedni są chudzi a inni grubi? Naukowcy z USA twierdzą, że o naszej wadze decyduje rozwój mózgu. Zjawisko tycia, a bycia szczupłym jest od wielu lat analizowane, dlatego że problem jest dość duży. Naukowcy z grupy profesora Tamasa Horvatha z Yale School of Medicine przeprowadzili pewne badania. Polegały one na badaniu grupy szczurów, a dokładniej ich mózgów. Podawano im wysokokaloryczną i wysokotłuszczową dietę. Po wnikliwych obserwacjach stwierdzili, że tycie jest zależne od budowy centrum głodu i sytości mózgu. Co to oznacza? Neurony, które sygnalizują o zjedzeniu posiłku i potrzebie spalania kalorii działają wolno, ponieważ hamują one inne komórki do pracy. U gryzoni odpornych na otyłość jest na odwrót. Ich neurony są aktywne oraz informują mózg i inne tkanki o spożytym posiłku. Można dojść do wniosku, że to rozwój środowiska neuronów w ciele odpowiada za głód i sytość. Mogą one być podatne na stany zapalne u osób otyłych, przez co trudno im zrzucić kilka bądź kilkanaście kilogramów.

 

Zatem dlaczego jedni są chudzi a inni grubi?

Każdy z nas ma wielu znajomych, którym zazdrościmy szczupłej figury. Widzimy również modelki lub modeli, które robią dużą karierę w branży modelingu. Inną reakcją ludzi jest również szok, widząc kogoś, kto je różne produkty w dużych ilościach nie przybierając na wadze.

„Diabeł tkwi w szczegółach”, bowiem chodzi o metabolizm. Aby procesy życiowe organizmu mogły prawidłowo funkcjonować potrzebna jest energia. Używana jest ona m.in. do pracy serca, pracy fizycznej lub umysłowej, nerek czy wątroby. Tycie objawia się, gdy do organizmu dociera nadmiar potrzebnej energii.  Gromadzi się w on postaci tłuszczu zapasowego. Kiedy zjadamy za dużo cukrów lub tłuszczu organizm magazynuje je do komórek tłuszczowych, które następnie ulegają przemianie w glicerol, który następnie łączy się z kwasami tłuszczowymi. W ostateczności powstaje „fałd”, który gromadzi się w okolicy brzucha, pośladków i ud.

Natomiast odwrotnie jest u tych osób, co chudną. Do ich organizmu dociera mniej energii, więc organizm musi ją pobrać z rezerw tłuszczu zapasowego. Molekuły te są rozbijane na glicerol i kwasy tłuszczowe, które są następnie transportowane do poszczególnych organów. Najwięcej energii pobierają jednak mięśnie, które pracują dość intensywnie przy wysiłku czy zimą podczas ogrzewania naszego ciała.

Ważne jest uprawianie sportu i odpowiednia dieta, aby dostarczyć organizmowi energii, białka, niezbędnych tłuszczów oraz kwasów i innych substancji. Dzięki temu będziemy czuć się dobrze, nasz organizm będzie pracował wydajniej i być może dzięki temu będziemy dłużej żyć. Badania naukowe potwierdzają również, że tempo metabolizmu zależy od nas w 50%. To naprawdę spora liczba procent, więc warto sobie to uświadomić. Dlatego też odpowiadając na pytanie dlaczego jedni są chudzi a inni grubi trzeba rozpatrywać sprawę kompleksowo i indywidualnie dla każdej osoby. Jeśli masz problem i potrzebujesz pomocy zawsze możesz zgłosić się do naszego dietetyka. 

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice