Właściwości zdrowotne hibiskusa

Właściwości zdrowotne hibiskusa

Właściwości zdrowotne hibiskusa

Właściwości zdrowotne hibiskusa 

Właściwości zdrowotne hibiskusa, a właściwie naparu z hibiskusa. Hibiskus jest to roślina zwana kwiatem malwy sudańskiej. Występuje zwykle w miejscach o dużym nasłonecznieniu i wilgotności. Kwitnie przede wszystkim w Malezji, Chinach, Indiach czy Tajwanie. Możną ją znaleźć również w Afryce północnej. Roślina ta może być hodowana również w Polsce. 

W badaniu porównującym zawartość antyoksydantów w 280 popularnych napojach, napar z hibiskusa wyprzedził w rankingu zieloną herbatę i zajął pierwsze miejsce. 

 

Co zawiera hibiskus? 

Przede wszystkim ogromną ilość antyoksydantów. Posiada bardzo duże ilości witaminy C, flawonoidów oraz polifenoli. Te wszystkie substancje wykazują działanie przeciwzapalne i chronią nas nawet przed niektórymi rodzajami nowotworów. 

Hibiskus zawiera też kwasy organiczne. 

 

Właściwości zdrowotne hibiskusa 

 

Regularnie spożywany napar z hibiskusa obniża ciśnienie tętnicze, reguluje poziom cholesterolu, ułatwia odchudzanie, zapobiega chorobą wątroby i zapobiega miażdżycy. Zawarte w nim antyoksydanty powodują unieszkodliwianie wolnych rodników w naszym organizmie. To działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów oraz poprawia odporność. Hibiskus wykazuje również działanie obniżające poziom cholesterolu LDL (złego) oraz trójglicerydów. Ponadto zwiększa też poziom cholesterolu HDL (dobrego). Według badania, w którym wzięło udział 60 osób z cukrzycą grupa która zamiast czarnej herbaty piła napar z hibiskusa po jednym miesiącu zauważyła tego typu zmiany w poziomie cholesterolu. 

Inne badanie przeprowadzone na osobach z syndromem metabolicznym wykazały, że hibiskus powodował zmniejszenie całkowitego cholesterolu i zwiększenie ilości „dobrego” cholesterolu HDL. Osoby te przyjmowały jednak duże ilości hibiskusa. 

 

Dla kogo nie polecany jest hibiskus? 

Nie powinny po niego sięgać osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w trakcie terapii hormonalnych. Hibiskus może mieć wpływ na poziom estrogenów we krwi. Napar z hibiskusa mimo tego, że nie zawiera kofeiny nie jest wskazany dla kobiet w ciąży. Wynika to z braku badań, które by potwierdzały jego pełne bezpieczeństwo dla płodu. 

 

 

Jak przygotować napar z hibiskusa? 

Kilka płatków suszonego kwiatu hibiskusa należy zalać wodą o temperaturze ok. 96-97 stopni C, a następnie przykryć na ok. 10 minut. Jeśli nie posiada się dostępu do kwiatów można zakupić herbatę owocową. Najczęściej na pierwszym miejscu w składzie będzie właśnie hibiskus. Z torebkami należy postępować tak samo jak z kwiatami. Zalać jedną lub dwie torebki wodą o temperaturze 96-97 stopni C i odczekać 10 min. Aby otrzymać wodę o takiej temperaturze wystarczy zagotować wodę w czajniku i odczekać ok. 3 minuty. 

 

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Gabrielę Jaworską

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA