Dieta w dnie moczanowej

Dieta w dnie moczanowej

Dieta w dnie moczanowej

 

Dna moczanowa, inaczej artretyzm to choroba charakteryzująca się nawracającym, ostrym, bolesnym zapaleniem stawów. Silny ból, obrzęk oraz zaczerwienienie danego stawu powoduje odkładanie się  w tkankach kryształów moczanu sodu. W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności, a także do zajęcia innych narządów.

Za przyczyny dny moczanowej uznaje się hiperurykemię- zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi mającą związek z nieodpowiednią dietą oraz stylem życia tj.:

spożywaniem dużych ilości alkoholu, napojów słodzonych fruktozą, mięs, warzyw strączkowych oraz owoców morza.

Innymi czynnikami tejże choroby są urazy, operacje chirurgiczne, otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca oraz czynniki genetyczne.

Do najczęstszych objawów choroby należą:

silny ból pojawiający się w nocy nasilający się do kilkunastu godzin, określany jako trudny do zniesienia, zaczerwienienie zajętego stawu, łuszczenie się odczuwalnie gorącej skóry,  gorączka, dreszcze.

 

Dieta w dnie moczanowej

 

Dieta pacjenta chorującego na dnę moczanową powinna być uboga w:

alkohole, słodzone napoje alkoholowe, soki owocowe bogate we fruktozę, duże ilości grzybów, warzyw strączkowych oraz szpinaku, potrawy pikantne, tłuste, słone.

Mając świadomość iż, około 60% pacjentów cierpiących na dnę moczanową to pacjenci otyli należy stosować dietę różnorodną, dobrze zbilansowaną. Źródła białka powinny być różnorodne- zarówno zwierzęce jak i roślinne, pamiętając jednak by nie przekroczyć 100g mięsa/ dzień. Źródłem tłuszczy w diecie powinny być tłuszcze zwierzęce jak i roślinne. Bazę węglowodanów powinny stanowić pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, ziemniaki, warzywa oraz owoce. Powinno się spożywać wywary warzywne. Istotną kwestią w przypadku tego schorzenia jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów (około 2-3l/dzień), gdyż pozwala to sprawnie usuwać nadmiar kwasu moczowego z organizmu.

 

Dieta w dnie moczanowej

 

Dominującą techniką sporządzania potraw powinno być gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie bez osmażania na tłuszczu oraz pieczenie. Tłuszcz powinno się dodawać do gotowych potraw. Posiłki należy spożywać regularnie, do 5 razy dziennie. Ostatni posiłek powinien być spożyty na 4-6 godzin przed snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w godzinach nocnych.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA