Witamina D – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina D

Witamina D – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina D

Witamina D – należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nazywamy nią trzy związki, wykazujące działanie przeciwkrzywicze: witamina D3 (cholekalcyferol), D2 (ergokalcyferol) i 25-hydroksycholekalcyferol. Organizm ludzki potrafi wytworzyć witaminę D3 z prowitaminy występującej w skórze pod wpływem działania promieni UV. Z kolei witaminę D2 z ergosterolu, który dostarczany jest do organizmu w produktach roślinnych. Witamina D w formie czynnej jest magazynowana częściowo w tkance tłuszczowej, głównie w wątrobie. Z odłożonych rezerw organizm jest w stanie czerpać nawet przez kilkanaście tygodni. Witamina D spełnia w organizmie szereg funkcji bardzo istotnych dla rozwoju i mineralizacji tkanki kostnej. Za jej pośrednictwem możliwa jest resorpcja wapnia i fosforanów w jelitach. Dodatkowo zapewnia transport wapnia i reguluje gospodarowanie fosforanami przez nerki – utrzymuje homeostazę wapniowo-fosforanową. Ponadto witamina ta wspomaga układ immunologiczny, nerwowy oraz mięśniowy.

Witamina D

Niedobory witaminy D są bardzo groźne dla zdrowia. Dotyczy to przede wszystkimi dzieci w okresie intensywnego wzrostu ponieważ jej braki prowadzą do zmian kostno-stawowych, m.in. do krzywicy. Kobiety w okresie ciąży, a także w połogu (istotne ze względu na karmienie piersią) są narażone na osteomalację (proces rozmiękania kości). Również z biegiem lat, u osób starszych, które prowadzą złą dietę w szybszym tempie następują procesy demineralizacji kości, zniekształcenie kośćca i zwiększona kruchość – osteoporoza. U kobiet ubytek masy kostnej jest większy niż u mężczyzn ze względu na przebytą menopauzę. Niedobór witaminy może wystąpić także w sytuacji ograniczonego kontaktu ze słońcem. W grupie ryzyka znajdują się osoby pracujące w nocy, zamieszkujące tereny o mocno zanieczyszczonym powietrzu oraz rzadko wychodzące z domu.

Witamina D

Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie jest jednoczesne stosowanie diety bogatej w nabiał oraz należyte nasłonecznianie skóry, które zapewnia aż 80% dawki tej witaminy dla ustroju. Szukając witaminy D w produktach spożywczych znajdziemy ją w jajach, serach, mleku i maśle, jednak największe ilości zawierają tłuszcze rybie, tran i wątroba. Alternatywą dla niemowląt mogą być mleka modyfikowane wzbogacane o witaminę D.

Należy pamiętać, że wg zaleceń koniecznie jest suplementacja przynajmniej w okresie wrzesień – kwiecień.

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA