Karmienie piersią, a dieta

karmienie piersią a dieta

Karmienie piersią, a dieta

Karmienie piersią, a dieta 

Karmienie piersią – dieta to temat ciągle budzący sporo kontrowersji. Przede wszystkim spożywanie umiarkowanych ilości różnorodnych produktów i stosowanie zbilansowanej diety jest szczególnie ważne dla kobiet w okresie ciąży i w trakcie karmienia piersią. Wysoka jakość i wartość odżywcza diety kobiety ciężarnej wpływa na wewnątrzmaciczny rozwój płodu. Dodatkowo może zmniejszyć ryzyko urodzenia dziecka o małej masie urodzeniowej4-7 oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.  

 

Karmienie piersią, a dieta. Wykaz produktów

Produkty zalecane

W czasie laktacji zaleca się spożywanie produktów, które są źródłem:

  • węglowodanów złożonych (kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa);
  • tłuszczu zawierającego głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, dezoksyheksaenowy (oleje: sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie);
  • białek – głównie pochodzenia zwierzęcego (mięsa i jego przetworów, ryb, jaj i produktów mlecznych);
  • witamin i składników mineralnych, których źródłem są produkty zbożowe, przetwory mleczne, mięso, ryby i jaja oraz owoce i warzywa
  • Wapń – Matka karmiąca piersią powinna codziennie spożywać z dietą około 1000-1300 mg wapnia14.
  • Jod – Kobiety karmiące piersią powinny otrzymywać codzienną dawkę jodu w ilości ok. 290 μg tego pierwiastka na dobę

 

Wykaz produktów zabronionych do spożycia

  • Kofeina – Zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny u kobiet ciężarnych i karmiących piersią do maksymalnej dobowej dawki równej 300 mg.
  • Alkohol – Nie ma wystarczających dowodów naukowych wskazujących na skutki spożycia alkoholu przez matki w okresie laktacji na rozwój niemowląt. Jednak w badaniach na zwierzętach wykazano, że spożywanie alkoholu w okresie karmienia wiązało się z opóźnieniem w rozwoju psychoruchowym u potomstwa.
  • Nikotyna – Palenie papierosów nie stanowi przeciwwskazania do karmienia piersią. Jednak ma negatywny wpływ na laktację.

 

Karmienie piersią, a dieta. Diety eliminacyjne

  • Nie zaleca się prewencyjnego stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej u matki karmiącej.
  • Dieta wegetariańska. Konieczna jest ocena i monitorowanie stanu odżywienia kobiet w ciąży i laktacji będących na diecie wegetariańskiej oraz pokrycia zapotrzebowania na witaminę B12, witaminę D, wapń, żelazo, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe i białko.
  • Pamiętaj, że dieta kobiety w okresie ciąży oraz karmienia piersią nie wpływa na ryzyko wystąpienia astmy, egzemy lub innych objawów alergii u niemowląt
  • Nie trzeba rezygnować z wykluczenia z diety kobiety ciężarnej i karmiącej orzechów celem prewencji wystąpienia alergii u ich dzieci  (wyeliminowanie orzechów zasadne jest u kobiet będących uczulona na ten produkt)
  • UWAGA! kobietom karmiącym naturalnie dziecko, u którego występuje kolka niemowlęca nie zaleca się prewencyjnego stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej
  • Nie ma również podstaw do zaprzestania karmienia naturalnego z powodu występowania u dziecka kolki niemowlęcej

 

Płyny

  • w okresie laktacji należy wypijać około 3 litrów płynów, ponieważ jest to niezbędne do prawidłowej produkcji mleka. (wzrasta zapotrzebowanie na płyny o około 800-1000 ml w odniesieniu do zapotrzebowania podstawowego)
  • zalecam wypijanie: naturalnych wód źródlanych i mineralnych, nisko i średniozmineralizowanych, niskosodowych wód. (woda butelkowana ma być czysta mikrobiologicznie)

 

Karmienie piersią, a dieta. Zalecenia dotyczące suplementacji

Wapń

  • Jeśli nie dostarczasz odpowiedniej ilości wapnia z dietą na przykład w przypadku nietolerancji laktozy lub alergii na białko mleka krowiego wtedy zalecam dodatkową suplementację wapnia

Witamina D

  • Jeżeli oznaczenie witaminy 25 (OH) D nie jest możliwe, zalecane jest stosowanie witaminy D w dawce 2000 IU/dobę przez cały okres laktacji
  • Pamiętaj także, że witamina D w niewielkiej ilości przenika do mleka kobiecego – zastosowanie suplementacji kobiety karmiącej nie zwalnia z obowiązku wdrożenia suplementacji witaminą D niemowlęcia

Jod

  • przypominam, że w okresie laktacji zwiększone jest zapotrzebowanie na jod, który powinien być dostarczany w ilości 290 ug

– w tym celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na jod zaleca się kobietom karmiącym włączenie do codziennej diety 4 – 6 g soli kuchennej wzbogaconej jodkiem potasu

  • brak wskazań co do konieczności wdrożenia suplementacji jodem diety kobiety karmiącej w krajach, gdzie wprowadzono skuteczne programy i jodowania
  • warto wiedzieć!! jedynym źródłem jodu u niemowląt karmionych piersią jest mleko matki, którego zawartość w pełni pokrywa zapotrzebowanie niemowląt

 

Kwasy tłuszczowe

  • pamiętaj o spożywaniu ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. (np. łosoś norweski, hodowlany, szprot, sardynki, sum, pstrąg (hodowlany), flądra, krewetki, ostrygi, dorsz, krab).
  • ponadto zalecam stosowanie suplementacji DHA kobiet ciężarnych i karmiących w ilości minimum 200 mg/ dzień

 

Żelazo:

  • zapotrzebowanie kobiety karmiącej wynosi 20mg/dzień
  • zbilansowana dieta zapewnia właściwą podaż tego pierwiastka

(ilość żelaza wchłanianego z mleka kobiecego wynosi około 50%, ze sztucznych mieszanek, wzbogaconych w żelazo -4%)

 

 

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Julię Juszczyk

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA