Zupa jarzynowa z kapustą kiszoną

Zupa jarzynowa z kapustą kiszoną

Zupa jarzynowa z kapustą kiszoną

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Zupa jarzynowa z kapustą kiszoną – wymagane składniki

  • 470 g Noga (udo) kurczaka lub indyka
  • 200 g Cebula – 2 sztuki
  • 500 g Kapusta kiszona
  • 90 g Marchew – 2 sztuki
  • 20 ml Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • 240 g Papryka czerwona – 1 sztuka
  • 80 g Pietruszka, korzeń
  • 1 g Przyprawy – bazylia, suszona
  • 3 g Przyprawy – majeranek, suszony
  • 150 g Seler korzeniowy
  • 2 g Sól biała
  • 200 g Ziemniaki późne – 2 sztuki

 

Zupa jarzynowa z kapustą kiszoną – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Ilość porcji: 4

  • Sposób przygotowania:
    1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w wysokim naczyniu, następnie podsmażyć wszystkie warzywa przez 5 minut, następnie dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu ugotuj udko z kurczaka z przyprawami, następnie zalej wywarem z mięsa warzywa, a mięso dodaj w małych kawałkach do zupy. Na sam koniec dodaj kapustę kiszoną i gotuj jeszcze z 5-10 minut.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcje z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 4 porcji:
    Energia (kcal) 1378 kcal
    Białko 100.09 g
    Tłuszcz 72.34 g
    Węglowodany ogółem 117.90 g
    Błonnik pokarmowy 38.02 g
    Cholesterol 394.80 mg
    Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 17.36 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 32.77 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 13.84 g
    Sód 2754.55 mg
    Potas 5433.99 mg
    Wapń 519.71 mg
    Fosfor 1460.44 mg
    Magnez 316.40 mg
    Żelazo 14.50 mg
    Cynk 10.83 mg
    Miedź 1.50 mg
    Mangan 2.62 mg
    Jod 66.96 μg
    Witamina A 2882.60 μg
    Witamina D 2.35 μg
    Witamina E 14.22 mg
    Foliany 526.96 μg
    Witamina C 513.10 mg
  • Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina A, witamina C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Pożywna zupa na obiad bądź kolację. Bardziej jarzynowa wersja kapuśniaku, z mięsem. Świetne urozmaicanie zwłaszcza zimą, kiedy mamy ochotę na pożywne i rozgrzewające zupy. Ta jest przy tym bogata w białko, więc śmiało zastąpi pełnowartościowy posiłek.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA