Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

  • 100 g Cebula – 1 sztuka
  • 5 g Czosnek – 1 ząbek
  • 140 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 220 g Ciecierzyca konserwowa
  • 100 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 łyżka
  • 5 ml Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka
  • Przyprawy – liść laurowy
  • Przyprawy – majeranek
  • Przyprawy – papryka wędzona
  • Przyprawy – pieprz czarny
  • Sól

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 15 minut
  • Ilość porcji: 2 porcje
  • Sposób przygotowania:
    1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Fasolę i ciecierzycę przepłukać na sitku, wlać do garnka, dodać wodę (najlepiej bulion jeśli posiadasz), liście laurowe i zostawić na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Na tłuszczu zeszklić wcześniej pokrojoną cebulę i również dodać ją do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką/wędzoną papryką. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu często mieszając. Czosnek obrać i rozgnieść, wrzucić do reszty i wymieszać. Zagęścić mąką. Podawać z natką pietruszki.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcji z przepisu
  Wartość energetyczna 724 kcal Białko ogółem38.30 g Tłuszcz16.55 g Węglowodany ogółem110.59 g Błonnik pokarmowy25.83 g Sód45.21 mg Sól0.11 g Potas1567.05 mg Wapń216.89 mg Fosfor127.40 mg Magnez89.38 mg Żelazo8.98 mg Cynk1.80 mg Miedź0.31 mg Mangan1.20 mg Jod25.14 μg Witamina A731.63 μg Witamina DNaN μg Witamina E4.95 mg Tiamina0.28 mg Ryboflawina0.33 mg Niacyna4.95 mg Witamina B60.87 mg Foliany57.25 μg Witamina B12NaN μg Witamina C60.24 mg Ładunek Glikemiczny6.14 Wymienniki węglowodanowe8.52 Wymienniki białkowo-tłuszowe3.02
  • Bogate w: białko, błonnik, magnez, wapń, żelazo

Dla kogo przepis

Szybka zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy czyli ze składników, które zawsze możesz mieć kupione na zapas. Bogata w białko, magnez, wapń i żelazo oraz błonnik. Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:   Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga Dietetyk Katowice mgr Kamila Dyndor FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice  

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA