Dieta w hipercholesterolemii

Dieta w hipercholesterolemii

Dieta w hipercholesterolemii

 

O hipercholesterolemii mówimy w przypadku, gdy poziom stężenia cholesterolu  w osoczu krwi jest podwyższony w odniesieniu do ustalonych norm. Hipercholesterolemia często może towarzyszyć wielu schorzeniom,  jest również czynnikiem ryzyka w występowaniu chorób układu krążenia takich jak: miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

W niektórych przypadkach hipercholesterolemia może mieć podłoże genetyczne. Mówimy wtedy o postaci pierwotnej, zaś postać wtórna występuje w przebiegu niektórych chorób. Do przyczyn hipercholesterolemii wtórnej zalicza się: jadłowstręt psychiczny (anoreksja), otyłość, niedoczynność tarczycy, przewlekłą niewydolność nerek i inne.

 

Dieta w hipercholesterolemii

 

Pacjenci z hipercholesterolemią powinni ograniczyć spożycie cukru, miodu, dżemów wysokosłodzonych oraz słodyczy ponieważ powodują one podwyższenie produkcji cholesterolu LDL, a ograniczenie cukru ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.

Spożycie energii powinno być zgodne z zapotrzebowaniem pacjenta jednak jeśli pacjent jest otyły należy zastosować dietę ubogoenergetyczną.

Istotną rolę w przypadku diety w hipercholesterolemii pełnią kwasy tłuszczowe: nasycone oraz wielo- i jednonienasycone. Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają stężenie miażdżycorodnego cholesterolu LDL. Podobne właściwości mają kwasy tłuszczowe typu trans.

Korzystne działanie wykazują kwasy tłuszczowe wielo- oraz jednonienasycone znajdujące się w: olejach i margarynach miękkich, oleje: krokoszowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy oraz sojowy.

 

Dieta w hipercholesterolemii

 

Na zmniejszenie stężenia cholesterolu duży wpływ ma błonnik pokarmowy znajdujący się w: suchych nasionach roślin strączkowych (groch, fasola), owocach, płatkach owsianych. Zaleca się spożycie około 700g owoców oraz warzyw, 10g roślin strączkowych i 250 g produktów zbożowych, co zapewni odpowiednią ilość błonnika w ciągu doby.

Dieta osób borykających się z hipercholesterolemią powinna być obfita w witaminy antyoksydacyjne takie jak: witamina E, C, beta-karoten, ponieważ zapobiegają one tworzeniu się zmodyfikowanych cząsteczek cholesterolu LDL prowadzących do rozwoju miażdżycy.
Źródłem białka w diecie powinny być produkty zwierzęce chude oraz białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych. Należy zmniejszyć spożycie soli kuchennej do 5-6g/ dobę.
Potrawy należy gotować w wodzie lub na parze lub dusić bez tłuszczu.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA