Sałatka z makaronem, rukolą i mozzarellą

Sałatka z makaronem, rukolą i mozzarellą

Sałatka z makaronem, rukolą i mozzarellą

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Sałatka z makaronem, rukolą i mozzarellą – wymagane składniki

  • 60 g Makaron pełne ziarno np. świdry Lubella
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • 30 g Oliwki czarne, bez pestek
  • 10 g Papryka chili
  • 200 g Pomidor koktajlowy
  • Ppieprz czarny, suszony
  • 40 g Rukola
  • 75 g Ser mozzarella light 10% czyli light
  •  Sól biała

 

Sałatka z makaronem, rukolą i mozzarellą – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 20 minut

  • Ilość porcji: 1

  • Sposób przygotowania:
    1. Przygotować sos: do salaterki wlać sok z cytryny, dodać szczyptę soli i energicznie mieszać aż sól się rozpuści. Dodać oliwę, ciągle mieszając aż do połączenia się składników w jednolitą emulsję. Doprawić pieprzem, oregano i ewentualnie solą, wymieszać. Sos wlać na dno. Dodać makaron – ugotowany w osolonej wodzie odcedzony i przepłukany ciepłą wodą. Następnie dodać rukolę, kulki mozzarelli i pokrojone pomidorki koktajlowe lub posiekane suszone pomidory. Posypać pokrojoną papryczką chili bez pestek i pokrojonymi oliwkami.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcji z przepisu
  • Energia (kcal) 607 kcal
    Białko 25.51 g
    Tłuszcz 32.32 g
    Węglowodany ogółem 54.34 g
    Błonnik pokarmowy 11.08 g
    Cholesterol 13.50 mg
    Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 3.08 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 14.07 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 2.36 g
    Sód 1682.39 mg
    Potas 672.59 mg
    Wapń 761.71 mg
    Fosfor 541.11 mg
    Magnez 52.19 mg
    Żelazo 1.85 mg
    Cynk 3.47 mg
    Miedź 0.14 mg
    Mangan 0.12 mg
    Jod 26.13 μg
    Witamina A 316.00 μg
    Beta-karoten 1312.31 μg
    Witamina D 0.00 μg
    Witamina E 5.55 mg
    Tiamina 0.13 mg
    Ryboflawina 0.08 mg
    Niacyna 2.00 mg
    Witamina B6 0.30 mg
    Foliany 85.60 μg
    Witamina B12 0.00 μg
    Witamina C 46.21 mg
  • Bogate w: białko, węglowodany złożone, błonnik, potas, wapń, witamina C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Bardzo prosta i smaczna sałatka. W zależności od ilości produktów sprawdzi się jako lunch, kolacja, a nawet główny posiłek obiadowy. Świetny sposób na zimny obiad. Sprawdzi się wśród studentów i pracowników popołudniowych, którzy nie mają możliwości odgrzania ciepłego posiłku.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

3.9/5 - (8 votes)

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA