Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Tajlandzka kultura kulinarna kształtowała się na przestrzeni wieków pod ogromnym wpływem kuchni chińskiej oraz kuchni indyjskiej.

Mimo wpływów z zewnątrz odmienność tej kuchni wynika ze stosowania przez Tajów własnych oryginalnych składników. Charakterystycznymi składnikami jest mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, liście limonki oraz imbir. Cechą tej kuchni jest pikantność, aromatyczność, ale także swoboda w proporcjach pomiędzy poszczególnymi składnikami potrawy. Dzięki swojej oryginalności dania tej kuchni podbijają nasze kubki smakowe.

 

Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Najsłynniejszą potrawą kuchni tajskiej jest zupa ostro-kwaśna z krewetkami i grzybami TomYum, czasami z dodatkiem mleczka kokosowego. Głównymi składnikami tej kuchni są: kaffir (liście rośliny o nazwie papeda), galangal (rodzaj imbiru o lekko pieprzowym smaku), tajskie chili (żółta, zielona i czerwona papryczka, bardzo ostra), bazylia tajska (ma anyżowy posmak) oraz tofu (serek sojowy, powstający w czasie fermencji).

Na północy potrawy są łagodne, bazują na kapuście i wieprzowinie. Natomiast we wschodnich regionach możemy spotkać na talerzu owady takie jak mrówki, koniki polne oraz szarańcze. Potrawy są doprawiane na ostro, z dużą ilością chili. Południe to królestwo kokosa, który jest podstawą wielu dań. W tym rejonie popularne są świeże ryby i owoce morza na przykład kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice.

 

Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Cechą tej kuchni jest dbałość o równowagę pomiędzy 5 smakami, dzięki temu możemy smakować słodko pikantne dania. Podstawowym składnikiem potraw tej kuchni jest ryż. Występuje w codziennych potrawach, wyróżnia się kilka rodzajów ryżu w zależności od kształtu oraz długości ziaren.

Najprostszym daniem bazującym na tym składniku jest miseczka gorącego, parującego ryżu z ziołami i przyprawami. Jest także dodatkiem do popularnego curry, czyli sosu o różnej gęstości, z dużą ilością mięsa, jak również w formie wodnistej jako zupa. Wyróżnia się curry żółte, zielone. Warto również spróbować egzotycznych owoców takich jak: gujawa, papaja czy tamarynd.

 

Kuchnia tajska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Plusy:

  • różnorodna i pełna różnych barw kuchnia
  • połączenie słodkiego i pikantnego smaku wzajemnie się uzupełnia
  • pełna przypraw

Minusy:

  • obce dla nas smaki: owady

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA