Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Placuszki z cukinii – wymagane składniki

  • 50 g Jaja kurze całe – dwie sztuki
  • 250 g Cukinia – jedna średniej wielkości sztuka
  • 30 g Mąka gryczana – dwie łyżki
  • 10 ml Olej rzepakowy, uniwersalny – jedna łyżka
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • 1 g Sól biała
  • 50 g Serek do smarowania do 5% tłuszczu

 

Placuszki z cukinii – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 1

  • Sposób przygotowania:
    1. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach i posolić. Poczekać parę minut aż cukinia puści soki, a następnie odcisnąć dokładnie nadmiar wody. Do cukinii dodać jajko, mąkę, dobrze przyprawić, aby były wyraziste w smaku. Smażyć na oleju na bardzo małym ogniu około 10 minut. Delikatnie obracać. Gotowane placuszki posmarować serkiem.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 355 kalorii; 17,8 g tłuszczu (nasycone 2,2 g); 9,7 g błonnik; 3,4 g węglowodanów; 20 g białka; 163 μg foliany; 180 mg cholesterolu; 1,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 221 μg witaminy A; 23 mg witaminy C; 78 mg wapnia; 3,6 mg żelaza; 455 mg sodu; 860 mg potasu
  • Bogate w: białko, foliany, witamina A, potas

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Bardzo prosty i dietetyczny przepis na placuszki z cukinii. Wielu osobom podczas diety brakuje tradycyjnych potraw takich jak placki ziemniaczane czy inne mączne obiady. Placuszki z cukinii są świetnym sposobem, aby zaspokoić apetyt na placki i zjeść przy tym odpowiedni zbilansowany posiłek bogaty w białko i dużą porcję warzyw.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA