Jogurty owocowe bez cukru

Jogurty owocowe bez cukru

Jogurty owocowe bez cukru

Jogurty owocowe bez cukru

Jogurty owocowe bez cukru dostępne są w znacznie większej ilości niż kiedyś. Zwykle są słodzone słodzikami różnego pochodzenia lub są bez dodatku żadnych substancji słodzących, a słodycz wynika z owoców.  

Skład jogurtu owocowego powinien być krótki i prosty. Wszelkiego rodzaju zagęszczacze, konserwanty jak i cukier nie są potrzebne. Ilość owoców w dobrym jogurcie owocowym powinna wynosić powyżej 10%! 

Najlepiej, aby skład jogurtu owocowego zawierał: jogurt naturalny, owoce (które mogą być przetarte) i tak naprawdę to tyle! 

Jogurty owocowe bez cukru – ranking

W sklepach dostępne są tradycyjne jogurty owocowe bez cukru oraz wersje do picia. 

  1. Jogobella, bez dodatku cukru dostępna w różnych smakach: truskawkowym, mango, wiśniowym oraz jabłko i gruszka. 

Skład: Jogurt, truskawki 15%, inulina, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromaty.

+ Inulina zamiast cukru: jest to substancja o łagodnym i słodkawym smaku, wykazuje pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy

+ duża zawartość owoców aż 15%

+przystępna cena i dobra dostępność

+ barwiony sokiem z buraków nie koszenilą

 2. Mlekovita bez dodatku cukru i tłuszczu. Dostępne wersje smakowe to truskawka, jagoda i brzoskwinia

Skład: mleko/ białka mleka/ truskawki -3/4%/ mleko w proszku odtłuszczone/ skrobia modyfikowana/ substancja słodząca: aspartam / substancje zagęszczające (pektyny/ karagen) / aromat/ barwniki: karoteny/ żywe kultury bakterii jogurtowych/

+brak cukru, żywe kultury bakterii, karoten jako barwnik

+ cena

+mała wartość energetyczna

– karagen

-zagęszczany

3. Bakoma men, jogurt pitny

Skład: Mleko pasteryzowane, białka mleka 6,7% (w tym aminokwasy bcaa 1,6%: isoleucyna, leucyna i walina), truskawki 1,6%, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromaty, substancja słodząca: sukraloza; żywe kultury bakterii jogurtowych.

+ Duża zawartość białka oraz aminokwasów bcaa. Sprawdzi się dobrze dla osób intensywnie uprawiających sport, niedożywionych oraz po poparzeniach

+ sukraloza jako substancja słodząca

+ cena i dostępność

-mała zawartość owoców, lecz jest to jogurt pitny, więc zawartość owoców będzie mniejsza niż w przypadku jogurtu tradycyjnego.

– aromaty nie mają pochodzenia naturalnego (gdyby tak było, producent napisałby, że w produkcie występują „aromaty naturalne”. Gdy widnieje tylko nazwa” aromaty”, są one pochodzenia sztucznego.

 4. Fruvita Pure – produkt dostępny w wielu smakach oraz w wersji do picia.

Skład dla wersji z bananem i jagodą: Jogurt naturalny 70%, owoce 30% (banan 18%, jagody 12%)

Wersja z mango, markują i bananem: Jogurt naturalny 70%, owoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%.

+ Skład bardzo krótki, idealny

+ brak substancji zagęszczających

+ dobra cena i dostępność w każdej Biedronce

+ brak cukru oraz substancji słodzących, bardzo naturalny produkt.

+ Bardzo duża zawartość owoców, bo aż 30%.

5. Fruvita Pure- Pitny z płatkami owsianymi i płatkami jaglanymi

Skład: Jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych, przetarte owoce 38% (banan 18%, gruszka 12%, mango 8%), płatki owsiane 1%, płatki jaglane 1%

+ bardzo duża zawartość owoców 38%

+ prosty skład

+ dobra cena oraz wysoka dostępność, do znalezienia w Biedronce.

+ brak cukru oraz substancji słodzących, bardzo naturalny produkt.

+ brak substancji zagęszczających

6. Fruvita 0% tłuszczu

Skład: Odtłuszczone mleko pasteryzowane, przecier truskawkowy 3%, substancje słodzące: malitole, aspartam, acesulfam K, białka mleka, koncentrat z marchwi, aromat, barwnik: karoteny, kultury bakterii jogurtowych.

+ brak cukru

+naturalne barwniki

+ produkt niskotłuszczowy

+ dobra cena i dostępność

– dużo substancji słodzących

Mało owoców, ale jest to jogurt pitny, więc taka ilość jest w porządku.

7. Day up (niebieski)

Day up to produkt z dodatkiem jogurtu, ale jest to ciekawa przekąska na jego bazie.

Skład: puree owocowe 71% (banan 35%, gruszka 26%, borówka 10%), jogurt naturalny 26%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane 1%

+ brak cukru i substancji słodzących

+ dużo owoców

+ prosty skład

+dobra cena i dostępność

+ dobry balans w ilości błonnika i białka: 2,2 g białka i 2,2 g błonnika w 100g produktu.

 

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Gabrielę Jaworską

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA