Batony proteinowe

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Batony proteinowe, inaczej wysokobiałkowe to nic innego jak tradycyjne batony, jednak o wyższej zawartości białka w składzie, które stanowi podstawowy budulec naszego organizmu. Zapewnia również wzrost i regenerację komórek, zatem jest szczególnie ważny dla wszystkich sportowców. Źródłem białka w diecie przede wszystkim powinny być produkty naturalne: mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych.
Czasem jednak mamy ochotę sięgnąć po coś słodkiego, a zarazem zdrowego, prawda? Tutaj z pomocą mogą przyjść właśnie batony proteinowe.

Jakie wybrać?

Przy wyborze należy kierować się przede wszystkim składem. Im krótszy tym lepszy.

Po pierwsze białko. W batonach wysokobiałkowych jego poziom waha się między 10 a 30g i jest to zazwyczaj izolat białka sojowego, izolat białek serwatkowych, kazeina, białko jaj czy koncentrat białka serwatki.
Tu należy wspomnieć, że zarówno niedobór jak i nadmiar białka będzie działał niekorzystnie na organizm. Zbyt duża podaż białka w diecie negatywnie oddziałuje na pracę nerek, ale może wpływać także na kondycję skóry nasilając trądzik.

Drugim ważnym elementem jest zawartość węglowodanów. Dostępne są batony proteinowe zawierające w składzie cukier np. syrop glukozowo-fruktozowy. Produkt o dużej jego zawartości będzie powodować bardzo szybki skok cukru we krwi, co po chwili sprawi, że poczujemy się zmęczeni i senni.

Na rynku znajdziemy również batony nie zawierające cukru, a sztuczne substancje słodzące np. maltitol, sukraloza czy mannitol. Substancje te nie są w pełni wchłaniane w naszych jelitach i spożywane w dużych ilościach mogą powodować problemy jak wzdęcia czy biegunki.

Batony z naturalnymi słodzikami jak na przykład miód, daktyle, cukier kokosowy to zdecydowanie najzdrowszy wybór.

Batony proteinowe oprócz białka i węglowodanów zawierają w składzie tłuszcze, często tłuszcze trans, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.
To one odpowiadają za podwyższony poziom złego cholesterolu i za otyłość. Znajdziemy je pod hasłem „częściowo utwardzone” lub “częściowo uwodornione”. Batonów z takimi substancjami starajmy się unikać.

W niektórych batonach znajdziemy również dodatek korzystnych substancji: witamina C, witamina E, niacyna, witaminy z grupy B: kwas pantotenowy, tiaminę, witamina B6 i B12.

 

Czy warto jeść na redukcji?

Niektóre publikacje naukowe wykazują, że diety z wyższą zawartością białka mogą mieć korzystny efekt w redukcji masy ciała. Można zatem sądzić, że batony wysokobiałkowe są wskazane kiedy się odchudzamy. Niekoniecznie. Oczywiście możemy się nimi wspomagać, jednak wybierajmy wtedy mimo wszystko produkt z dobrym składem. Tutaj należy podkreślić, że zdrowa utrata masy ciała powinna opierać się na zróżnicowanej, dobrze skomponowanej diecie oraz aktywności fizycznej.

 

Batony wysokobiałkowe mogą być bardzo przydatnym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie. Możemy traktować je też jako zdrowsze wersje słodyczy.
Nie zastąpią posiłku, ale mogą być jego częścią – zwłaszcza kiedy nie mamy możliwości przygotowania pełnowartościowego posiłku.
Pamiętajmy jednak, że batonik batonikowi nie równy i starajmy się wybierać produkty o najwyższej jakości.

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Karolinę Nachlik

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA