Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

Dietetyczne kotlety

Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Wpływ na kształtowanie się kuchni polskiej miały przemiany historyczne. Bardzo widoczne są różnice pomiędzy regionami kraju. Wyróżnia się wpływy rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.

 

 

Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Do najpopularniejszych polskich potraw zaliczamy: pierogi, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka. Nie można zapomnieć w tym miejscu o zupach wśród, których najpopularniejsze to żurek, kapuśniak, kwaśnica, barszcz czerwony, rosół, pomidorowa i tak dalej. Również dużą popularnością cieszą się dania mięsne głównie z mięsa wieprzowego, drobiu oraz wołowiny. W mniejszej ilości wykorzystuje się ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne.

Jeśli mówimy o tradycyjnych deserach nie możemy zapomnieć o faworkach, babkach, makowcach, sernikach, piernikach oraz pączkach. Najpopularniejsze są również potrawy z kapusty i ziemniaków, pieczywo (najczęściej żytnie i pszenne), ciasta, owoce i warzywa. Jeśli chodzi o owoce to najczęściej te uprawiane w sadach czyli jabłka, gruszki, różnorodne jagody oraz porzeczka i agrest.

 

 

Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Spośród specyficznych potraw warto przytoczyć flaki, kiszone ogórki, kapustę, zsiadłe mleko, maślankę czy kefir. Najpopularniejszym napojem alkoholowym jest wódka. Popularnym napojem bezalkoholowym jest czarna herbata z plastrem cytryny oraz cukrem, a także kawa. Typowym smakiem dla kuchni polskiej jest słony, solony, lekko fermentowany lub kiszony, a także umiarkowano ostry, korzenny, ziołowy oraz słodko-kwaśny.

Kuchnia współczesna bardzo różni się od dawniejszej. Takim przykładem może być zastąpienie kaszy (kiedyś podstawa pożywienia) ziemniakami. Również potrawy z dziczyzny zastąpiono wieprzowiną oraz drobiem. Zmniejszyło się spożycie podrobów na rzecz mięsa. Cukier zastąpił miód używany do deserów i wypieków.

Wyróżnić można produkty popularne w danym regionie i tak Pomorze to ryby morskie, góry – nabiał owczy, Mazury – ryby słodkowodne. W przypadku uroczystości bądź świąt to każdy region posiada również swoje popularne potrawy, często o dziwacznie brzmiących nazwach jak na przykład nudelzupa czy ajntopf. Poza granicami kraju kuchnia cieszy się popularnością poprzez różnorodne bogactwo wędlin oraz wódkę.

 

Kuchnia polska – charakterystyka, plusy i minusy

 

Plusy:

  • duża różnorodność;
  • obecność kiszonek oraz produktów fermentowanych, które wpływają korzystnie na zdrowie
  • popularność zup bogatych w warzywa

Minusy:

  • bardzo duża przewaga potraw mącznych
  • potrawy mięsne są zazwyczaj smażone

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA