Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Usunięcie pęcherzyka żółciowego, czyli tak zwana cholecystektomia to postępowanie chirurgiczne wynikające z kamicy przewodowej (kamicy żółciowej).  Zabieg ten zmienia część procesów metabolicznych, gdyż sam pęcherzyk żółciowy jest miejscem magazynowania i zagęszczania żółci. Oznacza to, że po jego usunięciu żółć produkowana przez wątrobę nie znajduje miejsca przechowania w organizmie oraz nie posiada takiej samej konsystencji jak pierwotnie. Funkcją żółci jest udział w metabolizmie tłuszczów. Po usunięciu pęcherzyka żółciowego następuje częściowa zmiana procesu emulgacji tłuszczów podczas trawienia co powoduje szereg dolegliwości
u pacjentów.

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – co można jeść?

Osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego powinny uwzględnić zmianę nawyków żywieniowych względem żywienia przed zabiegiem. Po cholecystektomii zaleca się stosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Zaleca się spożywać regularnie 5 posiłków dzienne o niewielkiej objętości w równych odstępach czasowych. Spożywane potrawy powinny być o temperaturze pokojowej, bez dodatku ostrych przypraw. Ponadto z diety należy wkluczyć wszelkie produkty o działaniu wzdymającym.

Głównemu ograniczeniu w żywieniu osób po usunięciu pęcherzyka żółciowego ulegają produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Mowa głównie o tłuszczach zwierzęcych takich jak boczek, słonica, smalec, tłuste wędliny, wędliny podrobowe, tłuste sery żółte, sery pleśniowe czy serki topione. Najkorzystniejsze źródło tłuszczów dla tej grupy pacjentów stanowią jednonienasycone lub wielonienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego. Aby uniknąć niedoborów ze względu na ograniczoną podaż tłuszczów w diecie należy kontrolować spożycie na prawidłowym poziomie (zgodnie z zapotrzebowaniem) produktów zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).  Osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego powinny również spożywać produkty bogate w witaminę C, gdyż posiada ona właściwości stymulujące układ immunologiczny, co wpływa korzystnie na organizm człowieka zmagający ze stanem zapalnym i powrotem do zdrowia.

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego a rozkład makroelementów

Rozkład substancji odżywczych stosując powyższe żywienie powinien wynosić następująco: białko 12-18%, tłuszcz do 20%, węglowodany powinny uzupełniać brakująca pulę podaży energii w celu utrzymania należnej masy ciała pacjenta.

Pacjenci po usunięciu pęcherzyka żółciowego nieodczuwający żadnych dolegliwości mogą stopniowo powracać do racjonalnego żywienia. Taką decyzję należy skonsultować z lekarzem, który obiektywnie oceni stan zdrowia pacjenta. W każdym innym przypadku po wykonaniu zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego stosowanie się do powyższych zasad żywienia pozwoli na wyeliminowanie dolegliwości oraz powrót do zdrowia.

 

Po więcej artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA