Dietetyczna fasolka po bretońsku
Dietetyczna fasolka po bretońsku to pomysł na tradycyjny, sycący i szybki obiad. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni na obiad czy ciepłą kolację.
Składniki – Dietetyczna fasolka po bretońsku
- 40 g Cebula
- 5 g Czosnek
- 60 g Fasola biała, w puszce
- 30 g Koncentrat pomidorowy, 30%
- 10 ml Olej rzepakowy
- 6 g Pietruszka, liście
- 4 g Liść laurowy, suszony
- 3 g Majeranek, suszony
- 3 g Papryka, w proszku
- Pieprz czarny
- 1g Tymianek, suszony
- Sól
- 100 g Kiełbasa śląska z kurczaka Konspol
Przygotowanie Dietetyczna fasolka po bretońsku
Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, doprawić tymiankiem i odstawić. Fasolę wraz z całą zawartością puszki wlać do garnka, dodać liście laurowe i zostawić na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wrzucić do gotującej się fasolki, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić wcześniej pokrojoną cebulę i również dodać ją do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu często mieszając. Czosnek obrać i rozgnieść, wrzucić do fasolki i wymieszać. Podawać z natką pietruszki
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcji z przepisu
- Bogate w: błonnik, potas, białko, magnez, wapń