Curry z tofu

Curry z tofu

Curry z tofu

Curry z tofu

Curry z tofu to wegańska wersja popularnej wschodniej potrawy. Duża ilość przypraw działa rozgrzewająco. Witamina C z papryki poprawia wchłanianie żelaza w tym posiłku. Oczywiście można paprykę zamienić także na inne warzywa, np. takie, które aktualnie mamy w domu (przykładowo cukinia, pieczarki, brokuły). Ryż można zamienić także na makaron.

Curry z tofu

 
  • 50 g Cebula – pół sztuki
  • 3 g Curry, w proszku
  • 4 g Kurkuma, mielona
  • 200 g Mleczko kokosowe – pół puszki
  • 10 ml Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • 1 g Papryka chili, w proszku
  • 110 g Papryka czerwona – pół sztuki
  • 1 g Papryka, w proszku
  • 1 g Pieprz czarny
  • 100 g Ryż basmati lub brązowy – 1 woreczek
  • 200 g Ser sojowy, tofu
  • 1 g Sól biała
  • 10 g Szczypiorek

Curry z tofu – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 20 minut

  • Ilość porcji: 2 porcje
  • Sposób przygotowania:

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu

 

Wartość energetyczna1047 kcal Białko ogółem35.83 g Tłuszcz48.44 g Węglowodany ogółem116.99 g Błonnik pokarmowy6.76 g Sód467.29 mg Sól0.99 g Potas938.09 mg Wapń445.28 mg Fosfor521.17 mg Magnez498.55 mg Żelazo15.53 mg Cynk4.32 mg Miedź1.02 mg Mangan3.24 mg Jod25.85 μg Witamina A682.26 μg Retinol0.00 μg β-karoten4292.55 μg Witamina D0.00 μg Witamina E7.43 mg Tiamina0.08 mg Ryboflawina0.48 mg Niacyna3.28 mg Witamina B60.75 mg Foliany119.52 μg Witamina B120.00 μg Witamina C165.57 mg

  • Bogate w: błonnik, białko, wapń, magnez, żelazo, witamina C,

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA