Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami

Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami

 
 

Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami to pomysł na świeżą, pełną warzyw potrawę z aromatycznym sosem. Bycie na diecie niekoniecznie musi oznaczać rezygnację z sosów. Od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić, jeśli dobrze zbilansujemy danie i zmieścimy się w zalecanym bilansie kalorycznym.

Składniki – Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami

 
 
  • 200 g Boczniak ostrygowaty, surowy
  • 50 g Cebula
  • 120 g Cukinia
  • 10 g Czosnek
  • 10 ml Olej słonecznikowy
  • 1 g Pieprz czarny
  • 6 g Pietruszka, liście
  • 60 g Pomidor koktajlowy
  • 24 g Ser parmezan, twardy
  • 1 g Sól morska Sante
  • 80 ml Śmietana, 18% tłuszczu
  • 1 g Tymianek, suszony

Przygotowanie Spaghetti z cukinii, sosem śmietankowym i boczniakami

 
 
 

Czas przygotowania: 20 minut

  • Ilość porcji: 1 porcja
  • Sposób przygotowania:

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu

Wartość energetyczna471 kcal Białko ogółem20.43 g Tłuszcz31.71 g Węglowodany ogółem30.54 g Błonnik pokarmowy8.65 g Sód363.79 mg Sól0.10 g Potas1743.41 mg Wapń444.27 mg Fosfor545.29 mg Magnez100.87 mg Żelazo5.81 mg Cynk3.29 mg Miedź0.78 mg Mangan0.84 mg Jod30.03 μg Witamina A335.97 μg Retinol153.04 μg β-karoten1149.78 μg Witamina D1.63 μg Witamina E6.15 mg Tiamina0.42 mg Ryboflawina0.97 mg Niacyna11.43 mg Witamina B60.54 mg Foliany165.39 μg Witamina B120.53 μg Witamina C41.86 mg

  • Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina C, foliany

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA