Prebiotyki

Prebiotyki

Prebiotyki

Prebiotyki

Prebiotyki to nietrawione składniki żywności, które wywierają pozytywny wpływ na organizm gospodarza poprzez stymulowanie wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych.

WPŁYW PREBIOTYKÓW NA ORGANIZM CZŁOWIEKA:

łagodzenie zaparć, zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka okrężnicy, obniżenie pH treści jelitowej, przywracanie równowagi mikroflory jelitowej, np. po przebytej antybiotykoterapii, zapobieganie biegunkom, wspomaganie wchłaniania składników mineralnych, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu, a także oddziałują korzystnie na metabolizm glukozy i białek w wątrobie

SUBSTANCJE BALASTOWE I PREBIOTYKI

SUBSTANCJE BALASTOWE- polisacharydy nietrawione przez organizm z braku właściwych enzymów, po przejściu przez przewód pokarmowy, w stanie niestrawionym są wydalane wraz z kałem

Zalicza się: celulozę, hemicelulozy, pektyny, śluzy roślinne

Spełniają ważną funkcję jako substancje pobudzające perystaltykę jelit oraz jako sorbenty związków szkodliwych dla organizmu, np. kwasów żółciowych, cholesterolu, zbędnych metabolitów.

PREBIOTYK- substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. skrobia, błonnik pokarmowy lub dodatki do żywności (suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym. Nie są trawione.

NATURALNE PREBIOTYKI ZNAJDZIEMY W:

-produktach pszennych, takich jak płatki, mąka czy pieczywo,

-ziołach, np. w natce pietruszki lub mniszku lekarskim,

-warzywach, takich jak cebula, czosnek, por, szparagi,

-jogurtach, ciastach czy mlecznych deserach, -owocach, przede wszystkim w bananach.

PREBIOTYKI – RODZAJE I ŹRÓDŁA

Prebiotyki należą do węglowodanów nietrawionych w przewodzie pokarmowym. Wyróżnia się wśród nich oligosacharydy i polisacharydy. Wśród oligosacharydów największe znaczenie dla człowieka mają fruktooligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe. Wśród polisacharydów wymienia się inulinę, skrobię oporną, celulozę, hemicelulozy i pektyny.

Naturalnym źródłem fruktooligosacharydów są m.in. cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki i miód.

– Laktulozę otrzymuje się w wyniku przemiany laktozy z mleka.

– Bardzo dobrym źródłem oligosacharydów sojowych jest soja, a szczególnie serwatka sojowa – produkt uboczny przy produkcji białka sojowego.

– Inulina występuje naturalnie w cykorii, cebuli, czosnku, topinamburze, pomidorach, bananach i pszenicy.

– Skrobia z reguły jest związkiem łatwo trawionym przez człowieka. Jednak jej niewielka część (skrobia oporna) przechodzi przez przewód pokarmowy w niezmienionej formie. W celu otrzymania skrobi opornej prowadzi się modyfikacje chemiczne lub fizyczne, które zmniejszają możliwość trawienia skrobi przez enzymy amylolityczne.

– Celuloza występuje w ścianach komórkowych wszystkich roślin, niektórych grzybów i bakterii. Znajdziemy ją w owocach, warzywach i ziarnach zbóż, ale najwięcej celulozy zawiera len, bawełna i konopie. Hemicelulozy występują w żywności w nasionach i otrębach. Ich źródłami do produkcji są drewno i słoma.

– Pektyny znajdują się naturalnie we wszystkich owocach i warzywach. Przeciętnie stanowią 35% ścian komórkowych roślin. W przemyśle ich źródłem są suszone wytłoki jabłkowe i skórki cytrynowe.

– Prebiotyki można również kupić w aptece w postaci kapsułek lub proszku w saszetkach.

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Julię Juszczyk

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA