Pasty do pieczywa

pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa   

Pasty do pieczywa (tzw. pasta kanapkowa) –  to rodzaj produktu spożywczego, który służy do smarowania kanapek. Pasta ma zazwyczaj mają konsystencję stałą, jednak bez określonego kształtu. Składają się z wielu składników, często rozdrobnionych. Najpopularniejszymi pastami kanapkowymi są pasty jajeczne, rybne, z serów oraz roślin strączkowych. Pasty te są szeroko dostępne w sprzedaży, lecz można je także łatwo przyrządzić samodzielnie.

Życie w szybkim tempie oraz szukanie prostych, kulinarnych rozwiązań powoduje, że pasty do pieczywa stają się coraz bardziej popularnym produktem na polskich stołach. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Jak wybrać dobrą pastę do pieczywa?

Pasty do pieczywa  – gotowe

Kupując gotowe pasty do pieczywa w sklepie warto kierować się i przestrzegać kilku zasad przy ich wyborze. Po pierwsze najważniejszą zasadą jest prosty, w miarę możliwości krótki skład. Czego powinniśmy unikać ? Jeśli głównym jest woda lub olej, nie warto kupować takiej pasty. Dlaczego? Niska zawartość tłuszczu a wysoka wody (np. produkty typu ‘light’), czy obecność tłuszczu wpływa na konsystencję – produkt łatwo rozsmarować ale nie znaczy to od razu, że olej ma być składnikiem numer jeden. Po drugie w liście składników pasty nie powinny znajdować się zbędne wypełniacze, barwniki, znaczna ilość soli, cukru czy inne polepszacze smaku.

 Co jest zatem pożądane w składzie pasty do pieczywa? Przede wszystkim dobra pasta powinna mieć w swoim składzie naturalne składniki jak warzywa, mięso ryb, jaja oraz naturalne przyprawy, których zadaniem jest wydobycie, podkreślenie smaku oraz aromatu pasty. Podczas wyboru dobrej pasty kanapkowej warto mieć na uwadze konsystencję pasty, należy zwrócić uwagę również na warunki przechowywania produktu. To istotne by jak najdłużej zachować jakość takiego produktu.

 

Czy warto spożywać pasty kanapkowe? Oczywiście. Przede wszystkim pasty do kanapek to wygodna, ogólnodostępna a zarazem niezwykle  zdrowa i smaczna propozycja na  szybką przekąskę w domu, w pracy,  czy na wycieczce. Dodatkowo dużą popularnością cieszą się pasty wegańskie. Dostarczają one organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych składników, jak np. błonnik pokarmowy. Wiele past typu hummus dzięki zawartości warzyw strączkowych (np. ciecierzycy) stanowią także doskonałe uzupełnienie diety bezmięsnej. Takie pasty  są bogatym źródłem pełnowartościowego białka o cennym składzie aminokwasowym.

Pasty kanapkowe z warzywami i naturalnymi przyprawami to smaczne urozmaicenie każdej diety, także wegańskiej. Co więcej, przydadzą się nie tylko na kanapki. Można używać ich jako dodatku do naleśników, tortilli i wszelkiego rodzaju placków. Przykładowo sprawdzą się także jako składnik zup typu krem, sałatek czy sosów do makaronu.

Przykłady konkretnych marek i produktów ze składem wartych kupienia:

  • Wa: Żywo na pieczywo Fasola + siemię lniane (Pasta dostępna w sklepie Rossmann)

Skład: Fasola biała gotowana: 41%, olej rzepakowy, seler, woda, cebula, pestki słonecznika 2.4%, cebula suszona, naturalny koncentrat soku z cytryny, naturalny koncentrat soku jabłkowego, sól, pieprz czarny ,siemię lniane 0,24%, kminek.

  • Feel Fit Protein; Pasta warzywna z wędzoną papryką (Pasta dostępna w sklepie Rosssmann)

Skład: Gotowana ciecierzyca 33% (ciecierzyca, woda), pieczona marchew, woda, pieczona cebula, olej rzepakowy, białko z grochu 6,5%, czerwona papryka 5%, ocet jabłkowy, sól, czosnek, słodka wędzona papryka 0,2%, curry (w tym gorczyca), przyprawy naturalne

  • Pasztet wegetariański Sante z soczewicą

Skład: Soczewica gotowana  41,7%, cebula, olej rzepakowy, seler, woda, pietruszka, marchew, ogórki konserwowe (ocet, cukier, gorczyca), mąka ryżowa, błonnik (bambusowy, grochowy), aromaty naturalne, sól morska o obniżonej zawartości sodu (sól morska, sól potasowa), przyprawy, ekstrakty przypraw. Może zawierać śladowe ilości soi, mleka, sezamu.

 

Pasty do pieczywa  – domowe

Warto również przygotować wszelakie pasty w domu, to bardzo proste, a my mamy kontrolę nad składem pasty.

Kilka przepisów na zdrowe pasty do kanapek:

Pasta z sera białego

Składniki:

  • twaróg półtłusty – 1/2 opakowania;
  • jogurt naturalny – 2 łyżki;
  • rzodkiew – 6 sztuk;
  • szczypiorek lub natka pietruszki – 1/3 pęczka;
  • pestki dyni – 3 łyżeczki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 10 minut.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Rzodkiewki pokroić w kostkę, a szczypiorek lub natkę posiekać. Następnie rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, przesypać na nią pestki dyni i delikatnie uprażyć je z obu stron, co chwilę mieszając. Do dużej miski przełożyć: twaróg, jogurt naturalny, pokrojone warzywa, przyprawy i uprażone pestki dyni. Dokładnie wymieszać całość. Pieczywo pokroić na kromki i delikatnie opiec je w opiekaczu lub piekarniku, aż zrobią się chrupiące. Pastę podawać z pieczywem.

 

Pasta z awokado

Składniki:

  • awokado – 1 dosyć miękka sztuka;
  • czerwona fasola (ze słoika lub puszki) – 1/2 szklanki;
  • czerwona cebula – 1/2 sztuki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • limonka lub cytryna (sok) – 1/3 sztuki;
  • kolendra – 1/3 pęczka;
  • sól – do smaku;
  • pieprz cayenne – wg uznania np. 2 – 3 szczypty;
  • tortilla pszenna – 2 sztuki.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 15 min.

Przygotowanie:

Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć. Fasolę wypłukać na sitku. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i przełożyć do dużej miski. Następnie skropić sokiem z limonki i rozgniatać widelcem, do momentu, aż przybierze konsystencję pasty. Cebulę i czosnek obrać ze skórki i następnie posiekać na malutkie kawałeczki. Dodać je do miski z awokado. Kolendrę posiekać i także przełożyć do pozostałych składników. Do awokado dodać fasolę. Całość wymieszać i doprawić przyprawami. Placki tortilli pokroić na mniejsze trójkąty i delikatnie podpiec w piekarniku lub opiekaczu, tak żeby stały się kruche. Gotową pastę zjeść z chrupiącą tortillą.

 

Pasta śródziemnomorska – z soczewicy i oliwek

Składniki:

  • soczewica czerwona, nasiona suche – 1/2 szklanki;
  • oliwki czarne – 1/2 słoika;
  • pieprz czarny – do smaku;
  • mielona papryczka chilli – do smaku np. 2 – 3 szczypty;
  • oregano suszone – ½ łyżeczki;
  • sól biała – do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 20 minut.

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować al dente we wrzącej wodzie (czas gotowania to około 12 minut). Oliwki odsączyć z zalewy i wypłukać na sitku. Następnie do misy blendera przełożyć wszystkie składniki: oliwki, soczewicę, oliwę i przyprawy. Całość zblendować na gładką masę i zjeść z chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistą tortillą.

 

Pasta z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka;
  • jaja kurze – 1 sztuka;
  • ogórek kiszony – 2 sztuki;
  • jogurt naturalny – 2 łyżki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 15 minut.

Przygotowanie:

Jajo ugotować na twardo. Ogórek odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Rybę odsączyć z sosu, przełożyć do miski i widelcem podzielić na mniejsze części. Następnie do ryby dodać: jogurt, drobno pokrojone ogórki, sól, pieprz i jajko ugotowane na twardo. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pieczywo włożyć do opiekacza lub piekarnika i podpiec do momentu, aż zrobi się chrupkie. Gotową pastę podawać z chrupiącym pieczywem.

 

Podsumowując, warto zwracać uwagę na skład past i nie wybierać takich, które posiadają w swoim składzie na pierwszym miejscu wodę, olej, ponadto cukier, konserwanty, czy niezbyt zdrowe składniki jak majonez. Przede wszystkim warto podczas zakupów czytać etykiety i wybierać dobre pasty pod względem składu. Takich past jest na rynku mnóstwo. Ponadto można przygotować przeróżne, zdrowe pasty na pieczywo w domu.

 

 

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Joannę Michalak

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA