Dieta po udarze mózgu 

Dieta po udarze mózgu 

Dieta po udarze mózgu 

Dieta po udarze mózgu 

Dieta po udarze mózgu niejednokrotnie stanowi wyzwanie, ze względu na możliwe występujące ograniczenia uniemożliwiające karmienie chorego przez jamę ustną takie jak: zaburzenia świadomości, zaburzenia połykania (tak zwana dysfagia), odruch kaszlu czy niewydolność oddechową.

Udarem mózgu nazywamy nagłe wystąpienie objawów uszkodzenia mózgu takich jak: niedoczulica, niedowidzenie, niedowład, utrata zdolności mówienia, utrata zdolności rozumienia, utrata przytomności w związku z udarem krwotocznym, a także bóle głowy, wymioty i nudności u chorych przytomnych. Objawy te występują w związku z towarzyszącymi im zaburzeniami krążenia krwi w mózgu. Uzależnione są od rozległości uszkodzenia mózgu, a także od miejsca występowania. Wyróżniamy dwa rodzaje udarów mózgu: krwotoczny oraz niedokrwienny. Do najczęstszych przyczyn wystąpienia udaru krwotocznego zaliczamy: nadciśnienie tętnicze, pęknięcie tętniaka, naczyniaka, urazy głowy, a także skazy krwotoczne. Natomiast w przypadku udaru niedokrwiennego wyróżniamy: brak aktywności fizycznej, otyłość, alkoholizm, palenie papierosów oraz dietę bogatą w tłuszcze zwierzęce. 

Dieta po udarze mózgu 

Dieta u pacjentów po udarze mózgu niejednokrotnie stanowi wyzwanie, ze względu na możliwe występujące ograniczenia uniemożliwiające karmienie chorego przez jamę ustną takie jak: zaburzenia świadomości, zaburzenia połykania (tak zwana dysfagia), odruch kaszlu czy niewydolność oddechową. W przypadku pacjentów po udarze mózgu w śpiączce z tracheotomią stosuje się żywienie przez zgłębnik nosowo-żołądkowy. Używa się diety płynnej przygotowanej z naturalnych produktów dokładnie zmiksowanych lub z użyciem diety przemysłowej. Pokarm podawany jest za pośrednictwem strzykawki, porcjami o objętości 300-500ml. W przypadku dobrze zbilansowanych diet przemysłowych możliwe jest podawanie pokarmu przez pompę.

Dieta po udarze mózgu 

Należy zwrócić uwagę na odpowiednią wartość energetyczną, a także odżywczą posiłków zabezpieczającą chorego przed wystąpieniem stanów niedoborowych czy wyniszczeniem organizmu. Zapotrzebowanie energetyczne jest ustalane indywidualnie dla każdego pacjenta. Należy zwrócić uwagę na możliwe zwiększone zapotrzebowanie chorego w związku z występującymi: stanami pobudzenia,  stanami niepokoju, bólem, ograniczeniem sprawności ruchowej, wzmożeniem wysiłku podczas wykonywania jakichkolwiek czynności takich jak np. oddychanie.

 

Zaleca się, aby białko w diecie wynosiło około 15-20%, tłuszcze 25-30%, a węglowodany powinny uzupełniać brakującą  dobową pulę energetyczną. Objętość diety powinna wynosić około 1500-2500ml, a 1ml powinien zawierać 1kcal. Umożliwi to prawidłową konsystencję diety, a także zapewni minimalną wartość energetyczną posiłków. Chory powinien otrzymywać minimum 4 posiłki w ciągu doby co 3,5-4 godzin o temperaturze 37 ‘C. Jednocześnie płyny i elektrolity należy uzupełniać wlewami kroplowymi. W miarę poprawy stanu zdrowia chorego zaleca się stopniowe włączenie żywienia doustnego. Początkowym etapem jest wdrożenie diety papkowatej, najczęściej w formie gęstych zup. Wraz z poprawiającym się stanem zdrowia chorego możliwe jest również stosowanie posiłków o półpłynnej lub stałej konsystencji. 

 

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Klaudię Stępniak

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA