Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku to szybka i smaczna zupa. Jej bazą jest wywar warzywny. Aby zaoszczędzić czas możesz wykorzystać eko kostkę rosołową z dobrym składem. Krem jest bogaty w błonnik oraz białko. Jest też świetnym źródłem potasu.

Składniki – Krem z zielonego groszku

  • 15 g Pestki dyni, 1 łyżka
  • 250 ml Bulion warzywny, 1 szklanka
  • 5 g Czosnek, 1 ząbek
  • 250 g Groszek zielony mrożony lub świeży
  • Imbir, mielony
  • Pieprz czarny
  • Sól

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
  • Ilość porcji: 1 porcja
  • Sposób przygotowania:
    1. Wywar podgrzać, wrzucić groszek, gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Przyprawić, posypać pestkami.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji :1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna323 kcal Białko ogółem21.19 g Tłuszcz8.47 g Węglowodany ogółem33.19 g Błonnik pokarmowy15.90 g Sód9.02 mg Sól0.01 g Potas930.49 mg Wapń61.57 mg Fosfor448.91 mg Magnez148.60 mg Żelazo6.64 mg Cynk4.26 mg Miedź0.91 mg Mangan1.98 mg Jod0.14 μg Witamina A168.49 μg Retinol0.00 μg β-karoten1017.48 μg Witamina D0.00 μg Witamina E4.84 mg Tiamina0.04 mg Ryboflawina0.06 mg Niacyna6.24 mg Witamina B60.39 mg Foliany9.55 μg Witamina B120.00 μg Witamina C59.06 mg
  • Bogate w: białko, błonnik, potas, magnez, foliany

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:   Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga Dietetyk Katowice mgr Kamila Dyndor FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice  
Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA