Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

 

Potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno – elektrolitową, uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek, ma decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym oraz jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni.

 

 

Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

Potas znajduje się prawie we wszystkich produktach spożywczych. Najwięcej zawierają go suszone owoce, śliwki, porzeczki, seler, marchew, pomidory, ziemniaki, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych. Dobrym źródłem są także produkty zbożowe pełnoziarniste, podroby, świeże mięso i mleko. Główne źródło potasu w diecie Polaków stanowią ziemniaki.

 

 

Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

U osób zdrowych odżywiających się w sposób racjonalny niedobór potasu prawie nie występuje, gdyż zawartość tego pierwiastka w żywności przekracza jego dzienne zapotrzebowanie przez człowieka.  Biegunka, nadmierna potliwość, głodówka, stosowanie środków moczopędnych mogą doprowadzić do niedoborów potasowych. Ubytek tego makropierwiastka występuje także w chorobach przebiegających z wyniszczeniem takich jak anoreksja. Potas z wnętrza komórki przemieszcza się do płynu pozakomórkowego i ucieka przez nerki. Zmniejszenie stężenia potasu może prowadzić do osłabienia utleniania komórkowego, pogorszenia pobudliwości nerwowo – mięśniowej, kurczliwości mięśni, osłabienia mięśnia sercowego, arytmii i zatrzymania czynności serca. Niektóre badania wskazują, że małe spożycie potasu może zwiększać ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału, a także cukrzycy typu II i kamicy nerkowej. Niedobór potasu jest także przyczyną gromadzenia się kwasu mlekowego i pirogronowego w tkankach i zakwaszenia organizmu.

 

 

Potas – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła potasu

Nadmiar potasu występuje jedynie w stanach patologicznych takich jak niewydolności nadnerczy, niewydolności nerek albo po dożylnym podaniu nadmiernych jego ilości. Toksyczna dawka potasu czyli ok. 18 g/d, powoduje zatrucie organizmu i zatrzymanie czynności serca. U zdrowego człowieka, który odżywia się prawidłowo nadmiar potasu nie występuje, ponieważ zdrowe nerki wydalają jego nadmiar wraz z  moczem.

 

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA