Dieta w niedoczynności tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

 

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje zbyt mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu.

Tarczyca jest małym narządem położonym u podstawy szyi odpowiadającym za produkcję bardzo istotnych hormonów, które regulują większość funkcji organizmu np.: jego metabolizm czy termogenezę (produkcję ciepła).

Do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy należą: choroba Hashimoto (czyli przewlekłe zapalenie tarczycy, w którym tarczyca jest przez lata niszczona przez przeciwciała naszego organizmu, co skutkuje zmniejszeniem produkcji hormonów); stan po operacyjnym usunięciu tarczycy; stan po leczeniu jodem promieniotwórczym; polekowa niedoczynność tarczycy.

 

Dieta w niedoczynności tarczycy

 

Odczuwalne/ widoczne objawy pacjentów z niedoczynnością tarczycy to:

uczucie zimna, zmęczenia, depresji, zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją, przyrost masy ciała, zaparcia, sucha skóra oraz włosy, zaburzenia miesiączkowania, bezpłodność.

Ze względu na przyczynę choroby- odpowiednia dieta może jedynie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu ponieważ większe znaczenie w leczeniu ma tu farmakoterapia.

Istnieje jednak kilka składników diety, które poprawiają funkcjonowanie tarczycy. Są to: jod, żelazo, selen oraz cynk.

 

 

Dieta w niedoczynności tarczycy

 

Prawidłowe zaopatrzenie organizmu w jod ma kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu tarczycy.

Najlepszymi źródłami tego składnika ryby morskie, tj.: dorsz, tuńczyk, makrela, halibut.

W żelazo bogate są: podroby, żółtko jaja kurzego, ryby, bób, boćwina, burak, groszek zielony, szpinak, porzeczki białe oraz czarne, maliny, awokado, pestki dyni.

Jeśli chcemy uzupełnić selen w swojej diecie powinniśmy spożywać orzechy brazylijskie, ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz wołowinę.

 

Dieta bogata w cynk powinna zawierać produkty takie jak: nasiona słonecznika, pestki dni, fasola, ciecierzyca, cebula, grzyby, kiełki pszenne oraz otręby.

Należy również pamiętać o składnikach hamujących aktywność tarczycy i unikać ich. Na listę takich produktów wpisujemy przede wszystkim rośliny z rodziny krzyżowych, czyli: kapustę, brukselkę, jarmuż, rzepę, kalarepę oraz kalafiora.

Ważnym aspektem w przypadku niedoczynności tarczycy jest spożywanie odpowiedniej ilości pokarmu, regularnie, do 5 razy dziennie.

U podwalin diety powinny się znajdować, warzywa, owoce, chude mięsa, produkty nabiałowe oraz ryby. Poleca się również regularną aktywność fizyczną oraz wypijanie odpowiedniej ilości płynów w celu zniwelowania możliwych zaparć.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA