HASHIMOTO- LECZENIE DIETĄ

HASHIMOTO- leczenie dietą

Wśród naszych pacjentów obserwujemy gwałtowny wzrost występowania choroby tarczycy. Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną. Oznacza to, że organizm zwraca się przeciwko sobie. Układ immunologiczny, który jest nastawiony na zwalczanie bakterii, wirusów i innych ciał obcych ulega rozregulowaniu i zaczyna atakować własne komórki.Samo przyjmowanie hormonów tarczycy z powodu niedoczynności tarczycy, nie gwarantuje, że stan zdrowia i jakość życia się polepszą. Pierwszorzędne znaczenie ma dieta. Choroba wpływa na spowolnienie metabolizmu i związana jest również z obniżoną odpornością organizmu.

Leczenie powinno przebiegać wraz z indywidulanie dopasowaną dietą. To warunek poprawy metabolizmu i wzmocnienia odporności za pomocą odpowiedniego odżywiania. Ogólny stan zdrowia często poprawia wykluczenie z jadłospisu zarówno cukrów prostych, jak i składników żywności, które nie są prawidłowo trawione i przyswajane, np. kazeiny czy glutenu.

W naszym gabinecie dowiesz się jak w prosty sposób wprowadzić te zmiany, by poczuć się lepiej, a masa ciała wreszcie zaczęła spadać.

Teoria Dziurawago jelita

W naszych jelitach znajdują się połączenia pomiędzy komórkami nabłonka jelita cienkiego, tzw. ścisłe połączenia, które odpowiadają za to jakie składniki z zewnątrz przedostaną się przez barierę jelitową.  W obrębie przewodu pokarmowego występuje tzw. GALT (ang. gut-associated lymphoid tissue), który zawiera aż 75% wszystkich komórek układu odpornościowego i 80% wszystkich produkowanych przeciwciał. Dlatego jelita są bardzo ważne dla naszego układu immunologicznego. Okazuje się, że ścisłe połączenia pomiędzy komórkami jelita cienkiego to dynamiczne struktury, które mogą ulegać przebudowie. Pod wpływem pewnych czynników połączenia otwierają się, a po pewnym czasie zamykają z powrotem. Zdrowy nabłonek jelitowy „wpuszcza do środka” tylko pożądane związki, dobrze strawione substancje odżywcze o małych rozmiarach (np. pojedyncze aminokwasy pochodzące z rozkładu białek). W przypadku dziurawego jelita do krwiobiegu przedostają się większe elementy (np. niestrawione do końca białka), których nasz organizm nie nauczył się tolerować. Wobec tego traktowane są jak „wróg” i mogą powodować nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego. Skutkuje to np. stanami zapalnymi, nadwrażliwościami pokarmowymi, alergiami albo chorobami autoimmunologicznymi.

Źródło problemu

Na rozluźnienie połączeń wpływają:
  • Infekcje (a konkretnie toksyny bakteryjne)
  • Gliadyna (Jedno z białek tworzących gluten. Wykazano, że gliadyna powoduje czasową nieszczelność jelit. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku komórek osób bez celiakii lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten efekt ten był słaby i krótkotrwały)
  • Białka podobne na pewnych fragmentach do gliadyny (jeśli dostaną się one do organizmu przy nieszczelności jelitowej, to układ immunologiczny zaczyna je rozpoznawać tak, jakby to był gluten, jest to tzw. reakcja krzyżowa. Do takiej reakcji należy na przykład nabiał, czyli białko mleka krowiego)

Aby wyeliminować problem należy zastosować odpowiednią dietę, która pomoże przywrócić prawidłową pracę jelit.