Przepisy dietetyka: Duszona wołowina z papryką

DUSZONA WOŁOWINA Z PAPRYKĄ

  • 300g wołowiny (rostbef, rozbratel)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Słodka papryka, chili, rozmaryn, tymianek
  • Sól, pieprz

Wołowinę opłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić w średnie plastry. Oliwę rozgrzać w rondlu i obsmażyć na niej wołowinę z obu stron. Następnie zalać wołowinę wodą, dodać wszystkie przyprawy i dusić ok. 40 minut pod przykryciem. Cebulę obrać, paprykę oczyścić i opłukać. Pokroić warzywa w piórka, a następnie lekko podsmażyć je na patelni. Połączyć wołowinę i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze ok. 20-30 minut. Jeśli mięso będzie miękkie, podawać – najlepiej z ryżem.

Comments are closed.