Duszona wołowina z papryką

Duszona wołowina z papryką

Duszona wołowina z papryką

Duszona wołowina z papryką

Duszona wołowina z papryką jest propozycją dla osób, które nie przepadają za drobiowym mięsem. Od czasu do czasu można wybrać wołowinę dla urozmaicenia swojego menu. Należy tylko pamiętać, że przygotowanie wołowiny zajmie nam trochę więcej czasu. Wybierając różne części wołowego mięsa możemy znacząco wpłynąć na kaloryczność dania. Rostbef czy rozbratel należą do grupy tych chudszych kawałków.

Wymagane składniki Duszona wołowina z papryką

  • 300g wołowiny (rostbef, rozbratel)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Słodka papryka, chili, rozmaryn, tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 60min
  • Ilość porcji: 3 porcje

  • Sposób przygotowania:

Wołowinę należy opłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić w średnie plastry. Oliwę rozgrzać w rondlu i obsmażyć na niej wołowinę z obu stron. Następnie zalać wołowinę wodą, dodać wszystkie przyprawy i dusić ok. 40 minut pod przykryciem. Cebulę obrać, a paprykę oczyścić i opłukać. Pokroić warzywa w piórka, a następnie lekko podsmażyć je na patelni. Połączyć wołowinę i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze ok. 20-30 minut. Jeśli mięso będzie miękkie, podawać – najlepiej z ryżem.

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice