Drobiowe placuszki z amarantusem

Drobiowe placuszki z amarantusem

Drobiowe placuszki z amarantusem

Drobiowe placuszki z amarantusem

Drobiowe placuszki z amarantusem to kolejna propozycja na mięsny obiad w innym wydaniu. Dodatkowo w tej wersji potrawa pozbawiona jest glutenu, a więc sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz uniknąć nadmiaru tłuszczu to zawsze możesz przygotować placuszki bez użycia tłuszczu. Wystarczy, że użyjesz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą albo upieczesz placuszki z piekarniku.

Wymagane składniki Drobiowe placuszki z amarantusem

  • 400g mięsa mielonego drobiowego – może być z indyka lub kurczaka
  • jajko – jedna sztuka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • łyżka jogurtu naturalnego (jeśli ciasto wyjdzie za gęste-dodaj łyżkę więcej) – około 25g
  • zioła – dowolne, do smaku
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 30min
  • Ilość porcji: 3 porcje

  • Sposób przygotowania:

Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a wszystkie zioła drobno porwać lub pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie. Dopraw, aby potrawa nie była mdła. Smaży z obu stron na łyżce oliwy, na niewielkim ogniu do zrumienienia.

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice